Ingezonden persbericht


Plasterk valt goed in de kunstwereld

Minister Plasterk wordt gezien als een goede minister voor cultuur, hoewel nog velen het te vroeg vinden voor een oordeel. De minister, verantwoordelijk voor het Nederlandse kunst- en cultuurbeleid, krijgt van driemaal zoveel Nederlanders waardering voor zijn beleid, als dat zijn bestuur wordt afgekeurd.

Meer dan de helft van alle Nederlanders vindt overigens dat de minister nog niet genoeg heeft laten zien aan daadkracht en beslissingen, om al een oordeel over zijn kwaliteiten te hebben. Zo blijkt uit onderzoek door de Kunstweek onder bijna 300 kunstliefhebbers en kunstkenners.

Slechts 9 procent van de respondenten keurt het beleid van de minister af. Daarbij spelen zijn beleidsplannen en zijn beslissing om Arnhem te benoemen als plaats waar het Nationaal Kunsthistorisch museum zal verrijzen, een rol. Bij degenen die zich positief uitspreken over de rol van Plasterk, valt diezelfde beslissing van de minister ten aanzien van het Nationaal Historisch Museum juist goed en ook het voorstel om rijksmusea voor kinderen tot 13 jaar gratis toegankelijk te maken, krijgt grote waardering.

Plasterk legt bij zijn beleidsplannen en de uitvoering daarvan het accent op 'artistieke excellentie' door te investeren in het verkrijgen van een koppositie van Nederland op het terrein van de kunsten. Vooral zijn ondubbelzinnige uitspraken worden gewaardeerd, waarbij ook zijn duidelijke standpunt over de financiering en subsidiëring meer bijval dan aversie krijgt. Cultuurfondsen moeten 'eigenzinnige keuzen' maken bij de toewijzing van subsidies, het moet afgelopen zijn met 'allemaal een beetje', aldus minister van onderwijs, cultuur en wetenschappen Ronald Plasterk in de notitie Kunst van Leven.

Voor meer informatie belt of e-mailt u met David Polak, voorzitter van de Kunstweek: davidpolak@kunstweek.nl en 0162 589 585.

Stichting Kunstweek
Oeverkruid 13
4941 VV Raamsdonksveer
tel 0162 589 585
www.kunstweek.nl