Ingezonden persbericht


Gemeenten verkopen 'nee'

25 gemeenten in regio Rotterdam hebben geen bouwgrond voor bedrijven

In de Rotterdamse regio blijken 25 van de 45 gemeenten niet direct bouwgrond beschikbaar te hebben voor bedrijven die zich binnen hun gemeentegrenzen willen vestigen. Dit blijkt uit het onderzoek IJzeren Voorraad Bedrijventerreinen van de Kamer van Koophandel Rotterdam. Deze gemeenten zijn dus genoodzaakt geïnteresseerde bedrijven direct af te wijzen, waardoor zij zich buiten de regio of in het buitenland moeten oriënteren op vestigingsruimte.

De ijzeren voorraad bedrijventerreinen is de hoeveelheid direct uitgeefbare bouwgrond die gemeenten achter de hand hebben. Algemeen wordt geadviseerd dat een gemeente een voorraad aanhoudt die gelijk is aan vier keer de hoeveelheid grond die ze jaarlijks uitgeeft. Deze hoeveelheid wordt berekend op basis van de gemiddelde uitgifte van de laatste 10 jaar. In de Rotterdamse regio blijken slechts 5 van de 45 gemeenten aan dit uitgangspunt te voldoen.

Het ontbreken van direct uitgeefbare grond betekent ook dat bedrijven niet gelijkwaardig kunnen worden gecompenseerd wanneer zij moeten wijken voor geplande woningbouw. De bedrijven die door deze 'oprukkende woningbouw' worden getroffen, worden op die manier gedwongen te sluiten of zich buiten de regio te vestigen. Uit een eerder rapport 'Waarde Bedrijventerreinen' van de Rotterdamse Kamer bleek al dat het verdwijnen van deze bedrijventerreinen uit de regio duizenden banen kost. Hierdoor komen veel laagopgeleide werknemers op straat te staan.

Kamervoorzitter Frans Lavooij: 'Als bedrijven zich niet in de regio Rotterdam kunnen vestigen omdat er geen grond is, dan zoeken ze verder. Op die manier stagneert de economische ontwikkeling. Daarnaast hebben gemeenten blijkbaar geen gelijkwaardige locaties voor economisch en sociaal waardevolle bedrijven die door woningbouw worden gedwongen hun deuren te sluiten. Dus de gemeente verliest inkomsten en arbeidsplaatsen en als regio staan we stil. Volgens mij druist dat in tegen alle economische doelen die we ons als regio en als land hebben gesteld.'

Klik hier voor het volledige overzicht IJzeren Voorraad Bedrijventerreinen.

NOOT VOOR DE REDACTIE,