Ingezonden persbericht


http://www.circuit-zandvoort.nl/media/persberichten/2007/dtm/index.xml 27 t/m 29 juli: DTM op Circuit Park ZandvoortDe DTM komt weer naar Zandvoort. Ditmaal tijdens het weekend van 27 tot en met 29 juli, dus eerder in het seizoen dan ooit. Dat betekent, dat de strijd in het kampioenschap nog in alle hevigheid aan de gang is. En dat maakt het, nog meer dan anders, nagenoeg onmogelijk om een voorspelling te doen over de uitkomst. Zeker dit jaar, waarin niet alleen de toprijders met actueel materiaal, maar zeker ook de coureurs met auto's van vorig seizoen of zelfs het jaar daarvoor, in belangrijke mate de gang van zaken in de DTM bepalen. Dat belooft dus volop spektakel op Zandvoort. DTM in de duinen: niet te missen!

Het recept is inmiddels bekend, want niet voor niets geldt de DTM als populairste internatonale toerwagenklasse. Krachtige bolides met V8-motoren en achterwielaandrijving van Audi en Mercedes-Benz, prominente coureurs als tweevoudig F1-wereldkampioen Mika Häkkinen, DTM-record-winnaar Bernd Schneider, zevenvoudig Le Mans-winnaar Tom Kristensen en "Race of Champions"-winnaar Mattias Ekström. Maar ook jonge talenten, zoals Paul di Resta, kersvers overgestapt uit de Formule 3 Euro Serie, waar hij vorig jaar de titel won. Dit seizoen laat hij zien dat hij ook met een toerwagen snel is.

Door een nieuwe regeling met handicapgewichten is de strijd tussen nieuwe en oudere auto's in de DTM, de zogeheten "Vorjahreswagen", dit jaar een stuk gelijkwaardiger geworden. Zo wist Gary Paffett, DTM-kampioen in 2005 en na een jaar als testrijder bij McLaren-Mercedes in de Formule 1 dit seizoen weer teruggekeerd in de DTM, op Oschersleben als eerste rijder met een auto van vorig jaar een DTM-race te winnen. De al genoemde Paul di Resta stond dit jaar zelfs al twee keer op het podium, en dat ondanks het feit dat de Schot met een twee jaar oude auto rijdt! Ook Mercedes-Benz-coryfee Mika Häkkinen, die vorig jaar wat problemen kende, is op het moment helemaal in vorm: bij de vier tot nu toe verreden races stond hij al tweemaal op de pole-position en hij won de wedstrijd op de Lausitzring. Regerend kampioen Bernd Schneider, die op Brands Hatch zijn eerste overwinning van het seizoen behaalde, blinkt ook dit seizoen weer uit door zijn constantheid: als enige van de 20 coureurs in het DTM-startveld wist de vijfvoudig kampioen tot nu toe in allevier de verreden wedstrijden punten te scoren.

Bij Audi gelden Mattias Ekström en Martin Tomczyk op dit moment als de snelste mannen binnen het rijderskader. Tomczyk, die dit seizoen al twee keer tweede werd, leidt na vier races in de tussenstand van het kampioenschap. Ook Mattias Ekström, winnaar van de eerste race van het seizoen op Hockenheim, behaalde in totaal twee podiumplaatsen. De Deen Tom Kristensen raakte bij die race betrokken in een zware crash, maar heeft inmiddels aangekondigd dat hij komend weekend van start gaat tijdens de 24 Uur van Le Mans en een week later op de Norisring zijn terugkeer in de DTM zal maken.

Tijdens het DTM-weekend op Circuit Park Zandvoort is er drie dagen lang actie van het populairste internationale toerwagenkampioenschap. Op vrijdag zijn er twee testsessies van elk anderhalf uur. Op zaterdagochtend is er dan nog een vrije training van 60 minuten, waarna rond 13.30 uur de kwalificatie volgt. Deze vindt plaats als zogeheten "shoot-out" met drie afzonderlijke heats, waarin het er spannend aan toe gaat. Op zondagochtend is er een warm-up van een half uur. De race, waarin elke coureur verplicht twee pitstops met bandenwissel moet maken, gaat om 14.00 uur van start.

De DTM heeft voor het publiek heel wat te bieden: er zijn interviews en handtekeningsessies met de coureurs, er is een pitwalk en bezoekers hebben zowel op zaterdag als op zondag zelfs de mogelijkheid om een "taxirit" in een tot tweezitter omgebouwde DTM-raceauto te winnen! De actie is optimaal te volgen via grote beeldschermen op strategische punten langs de baan.

Maar niet alleen de DTM zorgt voor volop spektakel, ook het bijprogramma mag er zijn. In de eerste plaats is er de Formule 3 Euro Serie, de klasse waaruit Formule 1-sterren als Lewis Hamilton en Nico Rosberg voortkomen en waarin dit jaar met Yelmer Buurman (Ubbergen) en Renger van der Zande (Nijmegen) maar liefst twee landgenoten in actie komen. Het DTM-weekend is dit jaar de enige gelegenheid om de Formule 3-coureurs in ons land te kunnen aanschouwen en ook deze klasse is het aanzien meer dan waard. Natuurlijk zullen Buurman en Van der Zande er alles aan doen om voor eigen publiek zo goed mogelijk voor de dag te komen. Dat wordt echter geen eenvoudige opgave, want de strijd in dit internationale kampioenschap is uiterst hard en het niveau ligt enorm hoog.

Formulewagens van een iets kleiner kaliber zijn te vinden in de Formule BMW Duitsland, de klasse die al jarenlang een grote populariteit geniet. Dit jaar komen onder andere Mathijs Harkema (Maastricht) en Luuk Glansdorp (Amstelveen) in deze categorie uit. Merkencups met toerwagens in het bijprogramma van de DTM zijn traditioneel de SEAT Leon Supercopa met Willy Welles (Zenderen), de ADAC Volkswagen Polo Cup met Laurent Calkoen (Den Haag) en de snelste merkencup van Europa, de Duitse Porsche Carrera Cup, waarin wordt gestreden met de 400 pk sterke wedstrijdversie van de Porsche 911 Carrera.

Bezoekers die het hele weekend de races vanuit de duinen volgen, kunnen een weekend duinkaart in de voorverkoop aanschaffen voor ¤ 20,00. Een zilver ticket, die toegang geeft tot de paddock én een geplaceerde tribune plaats kost voor het hele weekend ¤ 46,00. Een goud ticket kost ¤ 48,50 en biedt toegang tot de hoofdtribune, met uitzicht op de start, een groot videoscherm en de actie in de pits.

Kaarten zijn vanaf nu te bestellen via www.ticketbox.nl of bij de Ticketbox verkooppunten. Daarnaast zijn E-Tickets in de voorverkoop verkrijgbaar via de website van Circuit Park Zandvoort.