Vlaamse Overheid

Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van vrijdag 27 juli 2007

6 500 000 bijen bezoeken Limburgse heidegebieden

De heidegebieden in Limburg zijn een historisch restant van de vele tienduizenden hectaren heide die zich tot enkele decennia geleden uitstrekten zover het oog reikte. In het verleden maakten deze gronden deel uit van een landbouwsysteem dat gebaseerd was op de verrijking van de akkers via de potstal. De schapen graasden overdag op de heide. 's Avonds, in de potstal, lieten ze hun mest achter en die werd gebruikt voor de kleine akkers op de arme gronden. Dit agrarische systeem was terug te vinden van het hoge noorden tot in Portugal.

In het verleden was het de gewoonte dat de omliggende boeren hun bijen in de maand augustus naar de heide brachten. Dat leverde honing op, een zoetstof die goed van pas kwam in de Kempense huishoudens.

Een tiental imkers houdt die traditie nog steeds in ere en brengt jaarlijks een 130-tal kasten naar de Limburgse heidereservaten. Met 50 000 bijen per kast levert het rekensommetje niet minder dan 6 500 000 bijen op. De kasten worden geplaatst in de reservaten Teut in Zonhoven, Ten Haagdoornheide in Houthalen-Helchteren en de Mechelse Heide, een onderdeel van het Nationaal Park Hoge Kempen, in Maasmechelen.

In augustus staat de struikheide volop in bloei. Uit onderzoek in samenwerking met de Limburgse Koepel voor Natuurstudie blijkt dat het plaatsen van een beperkt aantal kasten geen negatieve impact heeft op solitaire, grondbewonende bijensoorten. Omdat er zoveel nectar beschikbaar is in augustus, is er geen sprake van voedselconcurrentie.

Bijen zijn normaal zachtaardige diertjes en er worden dan ook geen problemen verwacht met wandelaars en andere recreanten. De imkers wordt overigens gevraagd de kasten op een minimumafstand van een 20-tal meter van de paden te plaatsen.

Als u als imker volgend jaar ook een aantal kasten op de heide zou willen plaatsen, kunt u uw contactgegevens e-mailen naar Silvia Vinci van het Agentschap voor Natuur en Bos: silvia.vinci@lne.vlaanderen.be (mailto:silvia.vinci@lne.vlaanderen.be).

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Dhr. Jos Gorissen, Agentschap voor Natuur en Bos
GSM: 0479 79 93 63
Email: joseph.gorissen@lne.vlaanderen.be