Ingezonden persbericht



Huishouden met kinderen blijft belangrijkste leefvorm

De bevolking- en gezinssamenstelling verandert. In hoeverre dit consequenties heeft voor de bouwsector onderzocht BouwKennis in het kader van het BouwKennis Jaarrapport. Aan verschillende bouwpartijen is gevraagd in welke mate bouwen voor een veranderende bevolking momenteel een rol speelt. Ten behoeve van dit onderzoek zijn 1309 enquêtes afgenomen onder elf verschillende partijen uit de gehele bouwkolom.

Achtergrond
Verwacht wordt dat het aantal huishoudens in Nederland tot 2037 toe zal nemen tot 8.124.351. Hierna zal het aantal huishoudens in Nederland weer een afnemen tot 8.034.881 in 2050. Tussen nu en 2050 komen er naar verwachting bijna een miljoen alleenstaanden bij, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Het aantal eenpersoonshuishoudens zal daardoor stijgen van 2,6 miljoen naar 3,5 miljoen. Het aantal huishoudens met meerdere personen neemt af van 4,6 miljoen tot 4,5 miljoen. De daling van de gemiddelde huishoudensgrootte tot 2,1 personen wordt vooral veroorzaakt doordat meer mensen alleen wonen. De gemiddelde omvang van meerpersoonshuishoudens blijft vrijwel gelijk op 2,9.

Ruim tweederde van de toename van het aantal alleenstaanden ligt, volgens het CBS, bij personen van 65 jaar of ouder. Het aantal alleenstaande 65-plussers zal groeien van 0,8 miljoen naar 1,4 miljoen. Onder ouderen zijn meer alleenstaanden vanwege het grotere risico op overlijden van een van de partners. De vergrijzing zal daarom leiden tot een toename van het aantal alleenstaanden. Ouderen blijven bovendien tot steeds hogere leeftijd zelfstandig wonen. De groei van het aantal alleenstaanden wordt enigszins beperkt doordat oudere samenwoners in de toekomst naar verwachting pas op hogere leeftijd door sterfte hun partner zullen verliezen.

Het aantal alleenstaanden tussen de 35 en 65 jaar zal stijgen van 1,0 miljoen naar 1,3 miljoen. Meer paren kiezen er tegenwoordig voor om ongehuwd samen te wonen in plaats van te trouwen. Omdat de relaties van ongehuwd samenwonenden vaker worden verbroken dan van gehuwde stellen, zullen er op den duur meer alleenstaanden zijn.

In 2050 zal de helft van het aantal huishoudens bestaan uit een paar, al dan niet met kinderen. Vorig jaar gold dat nog voor 58%. Het aandeel eenoudergezinnen in alle huishoudens blijft ongeveer gelijk op 6%. Op middelbare en jonge leeftijden zal het aandeel eenoudergezinnen echter wel stijgen.

Bouwen voor veranderende bevolking De veranderingen in de maatschappij betekenen dat de markt voor de bouwsector langzaam maar zeker andere vormen aanneemt. Zo vraagt de vergrijzing om andere, vaak aangepaste, woningen en meer focus op bouwen voor de zorg. Ook zal bijvoorbeeld de toename van het aantal alleenstaanden voor een andere vraag op de woningmarkt gaan zorgen.

Iets meer dan 40% van de bouwpartijen geeft aan dat het bouwen voor een veranderende bevolking op dit moment in (zeer) belangrijke mate een rol speelt. Deze groep is onder hoofdaannemers B&U met iets meer dan 60% het grootst. De aannemers B&U worden op de voet gevolgd door de woningbouwcorporaties. Binnen deze laatstgenoemde bouwpartij vindt 57% van de respondenten dat het bouwen van andere gebouwsoorten door een veranderende samenleving momenteel een (zeer) grote rol speelt. Bij de ontwikkelaars is dit een derde. Dat de ontwikkelaar lager scoort dan de andere partijen is opvallend aangezien de ontwikkelaar vaak een initiërende rol binnen het bouwproces speelt.

In welke mate speelt het bouwen van andere gebouwsoorten door de veranderende samenleving over vijf jaar een rol volgens de verschillende bouwpartijen? Een grotere rol dan nu het geval is, zo blijkt uit de cijfers. Gemiddeld denkt 56% van het totaal aantal marktpartijen dat anders bouwen door de veranderende bevolking over vijf jaar een (zeer) grote rol zal spelen binnen de bouwsector. De

Persbericht
woningbouwcorporaties en de overheid spannen de kroon. Binnen deze marktpartijen denkt vier van de vijf respondenten dat het bouwen voor andere gebouwsoorten door bijvoorbeeld de vergrijzing, een (zeer) grote rol zal spelen. Het belang van bouwen voor een veranderende bevolking neemt volgens de ontwikkelaars toe. Zoals gezegd vindt één op de drie ontwikkelaars dat bouwen voor een veranderende bevolking op dit moment een (zeer) grote rol speelt. Het aandeel ontwikkelaars dat denkt dat bouwen voor een veranderende bevolking over vijf jaar een (zeer) zeer belangrijke rol speelt verdubbelt zelfs.

Bouwen voor een veranderende bevolking speelt over 5 jaar een rol (in%)
Onderaannemer
Klusbedrijf
Fabrikant
Handel
Installateur
Hoofdaannemer B&U
Advies en Bouwman.
Architect
Ontwikkelaar
Woningcorporatie
Overheid
0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100%

Zeer belangrijke mate Belangrijke mate Enige mate Niet Weet niet/geen mening © BouwKennis, juni 2007

Bouwkennis
Bouwkennis is uitgever van marktinformatie over de bouw-, vastgoed- en installatiesector. De producten van Bouwkennis ondersteunen managers bij het bepalen en invullen van het beleid. Voor meer informatie over Bouwkennis of om u in te schrijven voor de tweewekelijkse digitale nieuwsbrief, kijk op www.bouwkennis.nl. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Nina Nannini, (T 010- 2066996 of nannini@bouwkennis.nl)

BouwKennis
BouwKennis is uitgever van marktinformatie over de bouw-, woon-, vastgoed- en installatiesector. De producten van BouwKennis ondersteunen managers bij het bepalen en invullen van het beleid. Voor meer informatie over BouwKennis of om u in te schrijven voor de tweewekelijkse digitale nieuwsbrief, kijk op www.bouwKennis.nl.