Vereniging Bedrijfsleven Curaçao


Persbericht VBC d.d. 27 juli 2007

De ophef die ontstaan is na de uitspraak van de Minister van Binnenlandse en Constitutionele zaken dat bij het ontstaan van het Land Curaçao mogelijk 1000 personen in de publieke sector overbodig zullen worden is onterecht.

Allereerst is het een goede zaak dat eindelijk een bestuurder het aandurft om dit onderwerp in het openbaar aan te kaarten. Ten tweede is het niet meer dan logisch dat bij het samenvoegen van de twee bestuurslagen efficiency voordelen ontstaan. Ondermeer zullen deze zich manifesteren in de vorm van vermindering van het personeelsbestand en kostenbesparing. Ter herinnering kan hierbij worden aangehaald dat in het voorjaar van 2001 de vaste Commissie Staatkundige Structuur berekend heeft dat op basis van de gegevens van oktober 2000 als gevolg van de samenvoeging van de twee bestuurslagen 367 personen overbodig zouden zijn en een besparing van Na f 106 miljoen zou optreden.
Er is geen enkel reden om aan te nemen dat anno juli 2007 deze gedachten gang niet meer van toepassing zou zijn. Ergo, een van de hoofdredenen waarom de bevolking voor een status aparte gekozen heeft is om deze efficiency winsten te realiseren. Een autonoom Curaçao moet resulteren in effectiever ( minder bureaucratie) en goedkoper ( besparing) optreden. Het enige verschil dat zich thans openbaart is dat in 2007 het aantal werknemers in de publieke sector vanwege politieke benoemingen fors is toegenomen, ondanks het feit dat sprake is van een absolute personeelsstop welke in oktober 1999 van kracht werd en nog steeds is.

Op grond van deze punten doet de uitspraak van de huidige Gedeputeerde van Staatkundige Structuur dat het Eilandgebied alle ambtenaren zal overnemen niet alleen vreemd aan maar druist ook in tegen een van de hoofdredenen om de autonome status te verwerven.

Het moge duidelijk zijn dat het Land Curaçao zich alleen positief en duurzaam zal kunnen ontwikkelen indien zij beschikt over een klein, professioneel, gemotiveerd en relatief goedkoop overheidsapparaat dat zich richt op het bieden van optimale service aan de samenleving. Voor het investeringsklimaat zou dit ook een zegen zijn. Immers een kleiner en goedkoper overheidsapparaat leidt tot daling van de collectieve lastendruk en bureaucratie en daarmee tot verbetering van de concurrentiepositie.
Het verkrijgen van de autonome status biedt een gouden kans om Curaçao met een deskundig en gedegen overheidsapparaat op te tuigen. In één klap kan schoon schip worden gemaakt met het foutief en mogelijk zelf illegaal gevoerd beleid van politieke benoemingen. Volgens het rapport van de Algemene Rekenkamer zijn op Curaçao tussen 2003 en 2006 maar liefst 353 personen, ondanks personeelstop, aangesteld. In het AKO onderzoek van het CBS wordt zelf melding gemaakt van 506 nieuwe aanstellingen. Deze aantallen zijn exclusief onderwijzend personeel en exclusief (mogelijke) benoemingen in het Landsapparaat. In deze cijfers zitten ook niet de politieke benoemingen die na 2006 hebben plaatsgevonden.
Op grond van deze feiten lijkt het door de Minister genoemd aantal van 1000 personen nog aan de lage kant.

De VBC herhaalt haar standpunt dat het overheidsapparaat niet ingesteld is om door politieke gezagdragers ge(mis)bruikt te worden als banenverschaffend en werkgarantie verstrekkend instituut. Alle politieke benoemingen dienen dan ook zo spoedig mogelijk teruggedraaid te worden en dienen bestuurders die zich hieraan schuldig hebben gemaakt te worden aangepakt. Voor de Commissie die zich over dit onderwerp zou buigen zou dit duidelijk moeten zijn. Overigens wanneer worden de bevindingen van deze Cie aan de samenleving aangeboden?

De VBC kan niet genoeg benadrukken dat indien de politieke gezagdragers een beleid voeren welke gericht is op het aantrekkelijk maken van het investeringsklimaat er voldoende banen voor een ieder zullen ontstaan. Overbodig geworden personeel in de publieke sector zal, mits zij bereid zijn om zich adequaat te laten om/her en bijscholen en via open sollicitaties, zo aan de slag kunnen.

Curaçao, 27 juli 2007
Bestuur VBC