Vlaamse Overheid

Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van vrijdag 27 juli 2007

De eikenprocessievlinder

De eerste poppen van de eikenprocessievlinder zijn inmiddels vlinder geworden.

Verleden nacht werden er met behulp van lichtvallen elf exemplaren gevangen, wat aangeeft dat de vliegperiode waarschijnlijk is aangebroken. Daarom is de monitoring van de vlinders in het kerngebied gestart, in opdracht van het Agentschap voor Natuur en Bos en de provincie Limburg. Daarbij wordt zowel naar eikenprocessievlinders gezocht als naar andere nachtvlinders, met speciale aandacht voor soorten die leven op de zomereiken. Gedurende twintig nachten worden de vlinders geteld en worden de gevangen eikenprocessievlinders verwijderd.

De vliegperiode van de eikenprocessievlinder vertoont een piek begin augustus en eindigt begin september. De vlinder zelf (een soort mot) is een eerder onopvallende nachtvlinder. De eitjes worden in de loop van de volgende weken gelegd om in mei of juni 2008 uit te komen en rupsen voort te brengen.

Vanuit het kerngebied worden een aantal rupsennesten uitgekweekt om na te gaan hoe de vlinders met parasieten bestreden kunnen worden. In verschillende gevallen zijn er al sluipvliegen en sluipwespen uitgekomen, wat positief nieuws kan betekenen voor de plaagdruk volgend jaar. Uiteindelijk is het de natuur zelf die het probleem het beste kan oplossen.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Gui Winters, Agentschap voor Natuur en Bos
Tel: 089 46 21 31

Luc Crevecoeur, LIKONA
Tel: 011 26 54 62