KNWV

Nieuwsbericht Topzeilen

30-7-2007

Nederlanders winnen Volvo Open WK Yngling

Het Nederlandse team van Hidde-Jan Haven (22), Don van Arem (22) en Auke van der Werf (23) won 28 juli 2007 het Open kampioenschappen om de wereldtitel 2007 in de Yngling klasse voor de kust van Medemblik. Dit Open WK in de Yngling klasse is, in tegenstelling tot het WK Olympische klassen dat recent in Portugal is gevaren, voor mannen en vrouwen in plaats van alleen dames. Er deden 65 teams mee uit 15 landen.

Het was ongemeen spannend tot finish van de 13de en laatste race. De Friese mannen uit Sneek en Joure eindigden op gelijke hoogte met het Russische Olympische damesteam van Bassalkina, Ukraitseva en
Rovalenko. Maar omdat de Oranjezeilers meer eerste plaatsen hadden gescoord dan de Russische dames, mochten ze zich Wereldkampioen noemen. Op de derde plaats eindigde een ander Russisch dames team met Olympische aspiraties.

De Nederlandse Annelies Thies (4de op de Olympische Spelen van Athene in de Yngling) die met een come-back bezig is samen met Toos Zandstra en Caroline Heerema werd tiende. Maarten Jamin, de Nederlandse ex-wereldkampioen van 2005 eindigde op een zevende plaats.

Samen met nog 65 andere deelnemers uit alle hoeken van de wereld streden Haven, Van Arem en Van der Werf om de titel. Ze waren de week al goed begonnen door de voorloper te winnen, het Jeugd Europees Kampioenschap. Het grote WK begonnen de jonge zeilers van de
Koninklijke Watersport Vereniging in Sneek ook sterk en scoorden maarliefst vier eerste plaatsen of paaltjes zoals Nederlandse zeilers dat noemen. Hare Majesteit Koningin Beatrix stuurde direct een gelukstelegram.

De Nederlandse amateurszeilers waren dolgelukkig. Hidde-Jan Have in het dagelijkse leven student Technische Bedrijfswetenschappen in

Ons doel was om het jeugdevenement te winnen voor de derde keer op rij. Dat lukte. Daarna wilden we top drie zeilen op de WK. Maar er waren nogal wat hele sterke full-time dames teams. Maar het is gelukt. Het was heel spannend voor iedereen gisteren. In de laatste race moesten ze achter ons zitten met vier boten verschil, en dat lukte echt net. We gingen vlak achter elkaar over de finish. Ik denk dat ik me over een paar dagen beter zal realiseer wat er allemaal gebeurt is. We winnen toch van hele sterke teams die bijna elke dag in die boot zitten.

Wat brengt de toekomst? Ja, we varen nog een jaar in elk geval in de Yngling. Auke gaat naar Canada doorstuderen. Dus Don en ik zoeken een andere voordekker. Maar we zijn jong en met de sponsoring van Volvo en de steun van het Volvo Talent Plan is alles zo goed geregeld en kunnen we op het hoogste niveau goed meekomen en heel veel leren terwijl we ook onze studie kunnen doen.

Zie voor alle uitslagen http://www.yngling.nl/wc2007/results.php