Groen!

Brussel 29 juli 2007

Groen! vraagt opschorting van alle uitwijzingen en de onmiddellijke vrijlating van kinderen uit gesloten asielcentra.

De regeringsonderhandelingen en De Lopende Zaken hebben het geweten van politici blijkbaar in slaap gewiegd. Groen! steunt Angelica Cajamarca en haar familie.

De zaak van de kleine Angelica Cajamarca, die met haar moeder opgesloten zit in centrum 127bis en morgen wordt uitgewezen naar Ecuador, toont opnieuw aan hoe onmenselijk en onsamenhangend de Belgische migratiepolitiek is. Groen!senator Freya Piryns bezocht Angelica en haar mama in Steenokkerzeel en is verontwaardigd over de schandalige toestand waarin meerdere kinderen worden opgesloten in gesloten centra. Het opsluiten van kinderen is in strijd met internationale verdragen die door België werden ondertekend, waaronder het Kinderrechtenverdrag en het Verdrag van de Rechten van de Mens.

In oktober 2006 werd België nog veroordeeld door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens voor de opsluiting en uitwijzing van Tabitha, een vijfjarige niet-begeleide minderjarige. Het Hof oordeelde dat het ging om een onmenselijke en vernederende behandeling. De argumentatie uit het arrest is bij uitbreiding ook van toepassing op kinderen die met hun familie in een gesloten centrum verblijven. Er zijn geen aangepaste voorzieningen, ze kunnen er nauwelijks buiten,... Kinderen horen simpelweg niet thuis in een gevangenis. Groen! vraagt dan ook de onmiddellijke vrijlating van alle minderjarigen uit gesloten centra in afwachting van een algemeen en uitvoerig rapport dat door de nieuwe regering dient te worden opgemaakt betreffende de gesloten centra en de uitwijzing van vreemdelingen.

De formateursnota van Yves Leterme spreekt over een nieuwe regulariseringsronde waar Groen! reeds lang om vraagt. De ondoorzichtige en langdurige procedures van de afgelopen jaren hebben als effect dat heel wat mensen reeds jaren wachten op een antwoord of zelfs helemaal in geen enkele procedure zijn ingeschreven. Tijdens die jaren hebben velen onder hen duurzame banden opgebouwd in ons land en raakten zij perfect geïntegreerd. Groen! vraagt duidelijke criteria voor regularisatie en de oprichting van een onafhankelijke regularisatiecommissie, die over voldoende middelen beschikt om haar taak tot een goed einde te brengen. De langdurende onderhandelingen die momenteel aan de gang zijn, zouden niet misbruikt mogen worden om nog snel mensen uit te wijzen.

Groen!-senator Freya Piryns: Ik doe een beroep op het geweten van de leden van de regering van Lopende zaken, in het bijzonder minister Dewael, en op dat van de onderhandelaars van de toekomstige meerderheid. Het is niet voldoende te zeggen dat de zaak van Angelica je raakt, zoals formateur Yves Leterme afgelopen vrijdag deed. Ik vraag hen tussen het armworstelen door een halfuurtje van hun tijd te besteden aan het lot van Angelica en haar lotgenoten die in onmenselijke omstandigheden worden vastgehouden in afwachting van hun uitwijzing. De uitwijzingen moeten opgeschort worden tot er een procedure is vastgelegd voor regularisatie.

Groen! steunt dan ook de acties die vandaag werden gehouden aan het gesloten cetrum 127bis en zal morgen aanwezig zijn op de Luchthaven van Zaventem in een laatste poging de uitwijzing van Angelica en haar moeder tegen te houden.

Freya Piryns, senator Groen!