Wilders (beiden PVV) over het bericht dat er honderden miljoenen euro's bezuinigd gaan worden op ouderenzorg

Antwoorden op vragen van Agema en Wilders (beiden PVV) over het bericht dat er honderden miljoenen euro's bezuinigd gaan worden op ouderenzorg

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport



Antwoorden op Kamervragen van Agema en Wilders (beiden PVV) over het bericht dat er honderden miljoenen euro's bezuinigd gaan worden op ouderenzorg. (2060720490).

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DLZ-K-U-2785260

31 juli 2007

Vraag 1

Kent u het bericht 1), waarin staat dat u volgend jaar voor honderden miljoenen euro's gaat bezuinigen op de ouderenzorg? Is dit bericht waar?

Antwoord 1

Ja, ik ken het bericht.
Zoals u weet ben ik geconfronteerd met ernstige overschrijdingen van de kosten voor de AWBZ. In het kabinet is afgesproken dat er maatregelen genomen zullen worden om de kosten van de AWBZ weer in lijn te brengen met de door het kabinet vastgestelde financiële kaders.

Vraag 2

Op welke voorzieningen voor ouderen wilt u precies bezuinigen? Is het waar dat u ook de boodschappenhulp en begeleiding van kwetsbare ouderen bij een ommetje in de buitenlucht rigoreus wilt wegbezuinigen? Zo ja, wilt u deze hardvochtige bezuinigingen dan heroverwegen en niet doorvoeren, en -indien er al moet worden bezuinigd- het mes zetten in wanstaltige zorguitgaven, zoals die van het RIAGG die psychologen meestuurt met vakantievierende Marokkanen naar Marokko? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 2

Zoals al ter sprake gekomen in het debat over klantenstop AWBZ gefinancierde thuiszorg in de Tweede Kamer op 5 juli 2007, bereiken mij signalen dat de vraag naar ondersteunende begeleiding explosief groeit. Ik laat dit thans uitzoeken. Op basis daarvan zal beslist worden over wat daar eventueel aan gedaan zal worden. Deze beslissingen zullen onderdeel vormen van de stukken die u op Prinsjesdag krijgt.


1) De Telegraaf, `Mes in ouderenzorg', 7 juli 2007