NCRV

Korte lontjes

Hoe ânetjesâ is Humberto Tan?

Donderdag 2 augustus 2007
20.50 uur, Nederland 2

In de derde aflevering van Korte lontjes testen we het geduld van presentator, schrijver en kledingontwerper Humberto Tan in zijn woonplaats Amsterdam.

In iedere aflevering komen verschillende ergernissen aan bod die worden getest bij toevallige voorbijgangers. Jetske van den Elsen neemt Humberto mee langs het korte lontjes-gedrag van de Amsterdammers en naar de plekken in Amsterdam waar Humberto zich aan ergert. Afval
staat met stip op nummer één van ergernissen. Zet de verzorgde Humberto zijn vuilnuis eigenlijk
keurig buiten op de plek waar het hoort?

We zien hoe Amsterdammers reageren op de nummer vier van de lijst met irritaties, voordringen.
Dringt Humberto eigenlijk wel eens voor en hoe reageert hij als het bij hem gebeurt? Laat hij
het gaan, of eist hij op zoân moment zijn plek op?

Amsterdam trekt zoân vier miljoen toeristen per jaar. Dat kan heel gezellig zijn, maar toeristen die
stilstaan op de weg om fotoâs te maken, kunnen behoorlijk irritant zijn voor geroutineerde automobilisten. De verborgen camera legt de reacties van de bewoners van onze hoofdstad genadeloos vast.

Korte lontjes laat op een ludieke manier zien hoe de verborgen camera registreert hoe mensen hun geduld verliezen in situaties waar iedereen in het dagelijkse leven mee te maken krijgt. We zijn in Nederland wel erg snel geïrriteerd. We irriteren ons in het verkeer, aan mensen die onze privacy verstoren, teveel regeltjes, slechte bediening en rokers.

Dat dagelijkse ergernissen ook voorkomen in het leven van Bekende Nederlanders en in iedere willekeurige plaats in Nederland, laten Humberto Tan, Giel Beelen, Henk Westbroek, Erik Hulzebosch, Jochem Myjer, Harm Edens, Syb van der Ploeg en Pierre Wind zien. In iedere aflevering neemt Jetske van den Elsen een van hen mee naar hun eigen stad, waar zij hen confronteert met een aantal herkenbare stekeligheden. En ook zij worden op de proef gesteld: hoe kort is hun lontje?