AutoRai

BP-Ford debuteert met de nieuwe Focus RS World Rally Car in Finland

(7/20/2007)
Regerend FIA Wereld Rallykampioen BP-Ford zal dit jaar de aanval op de titel bij zowel de merken als de rijders versterken door volgende maand in de Rally van Finland van start te gaan met de nieuwste uitvoering van de Focus RS World Rally Car.

De Focus RS WRC 07 is op belangrijke punten verder verbeterd en zal de resterende acht rallies voor het 2007 kampioenschap worden bestuurd door de vaste equipes Marcus Grönholm / Timo Rautiainen en Mikko Hirvonen / Jarmo Lehtinen.

Dankzij vier overwinningen tijdens acht rallies tot dusver dit jaar heeft het BP-Ford World Rally Team een voorsprong van 28 punten, terwijl Grönholm in de rangschikking voor de rijders 9 punten voor staat op de nummer 2.

De nieuwe auto is een evolutie van de uiterst succesvolle 2006-versie waarbij de ontwikkelingswerkzaamheden zich vooral richtten op de motor, het koetswerk en gewichtsbesparing. Het werk werd uitgevoerd onder leiding van Christian Loriaux, de technisch directeur met veel innovatieve ideeën en werkzaam bij M-Sport, dat de rally-inzet voor Ford uitvoert.

De auto is door de beide rijders uitgebreid getest in Italië, Spanje en Finland, voorafgaand aan zijn debuut tijdens de Rally Finland die van 2 t/m 5 augustus wordt verreden.

âDe eerste helft van het seizoen is voor ons uiterst succesvol verlopen,â zegt Jost Capito, directeur van Ford TeamRS en verantwoordelijk voor het totale autosportprogramma van Ford. âDe 2006-auto heeft 12 van de 25 rallies waarin hij aan de start kwam gewonnen. Dat is een opmerkelijke prestatiereeks en één die we met de nieuwe auto graag voort willen zetten gedurende de tweede helft van het seizoen.

âWe zijn overtuigd dat de 2007 Focus RS WRC op diverse punten nog beter zal presteren. De reglementen maken het nagenoeg onmogelijk om grote stappen voorwaarts te maken, omdat onze auto technologisch al zo geavanceerd is. Maar iedere prestatieverbetering is altijd welkom en ik ben van mening dat Christian en zijn team ontwikkelingen hebben geïntroduceerd die ons zullen helpen in onze jacht op de titel gedurende de resterende rallies van het kampioenschap,â voegt hij er aan toe.

BP-Ford team directeur Malcolm Wilson verklaart dat beide rijders content zijn met de verbeteringen. âZowel Marcus als Mikko heeft veel testkilometers afgelegd en ze zijn allebei behoorlijk gemotiveerd. Onze ontwerpers en technici hebben achter de schermen veel werk verricht en ze zijn tevreden over de auto. Aan de buitenkant zijn er slechts enkele modificaties zichtbaar maar de belangrijkste verbeteringen zijn onderhuids terug te vinden. Ik ben dan ook benieuwd naar de resultaten in Finland en de rallies daarna.â

âHet is belangrijk te realiseren dat de Focus RS WRC 07 geen nieuwe auto is zoals dat het geval was bij de 2003 en de 2006 modellen,â licht Loriaux toe. âDit is een evolutie van de auto die de wereldtitel bij de merken in 2006 won en die er voor heeft gezorgd dat Ford dit jaar weer zoân sterke positie inneemt. Veel van ons werk heeft zich geconcentreerd op gewichtsbesparing en de modificaties hebben geresulteerd in een gewichtsverlaging van 20 kilo. Dit stelt ons in staat een betere en uitgebalanceerde gewichtsverdeling van de auto te realiseren.