Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2060722350

Vragen van de leden De Rooij en Leijten (beiden SP) aan de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mevrouw Van Bijsterveldt-Vliegenthart, en de ministers voor Jeugd en Gezin en voor Wonen, Wijken en Integratie over het bericht dat allochtone jongeren zich vaak ontheemd voelen. (Ingezonden 1 augustus 2007)


1
Kent u het bericht dat Amsterdamse Marokkaanse en Turkse jongeren zich vaak ontheemd voelen? Zo ja, wat vindt u van dit bericht? 1)


2
Hebt u zicht op het gevoel van binding met de stad of buurt van jongeren in andere delen van het land? Zo ja, hoe ziet dit eruit? Zo neen, bent u bereid dit te onderzoeken? Waarom wel, waarom niet?


3
Deelt u de mening dat het bestaan van witte en zwarte scholen het gevoel van ontheemding of binding versterkt? Zo ja, wat gaat u daaraan doen? Zo neen, waarom niet?


4
Is de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bereid scholen verplicht met dubbele wachtlijsten te laten werken zodat jongeren gemengd naar school kunnen gaan? Zo ja, per wanneer? Zo neen, waarom niet?


5
Vindt u het zorgelijk dat de onderzoekers concluderen dat de kans dat jongeren in contact komen met verschillende groepen van de bevolking klein is? Zo ja, wat gaat u daaraan doen? Zo neen, waarom niet?


6
Is de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bereid te onderzoeken of deze jongeren ook vallen onder de groep waarvoor achterstandsgelden (voorheen cumi-gelden) worden uitgetrokken en wat het effect van die gelden is? Zo ja, wanneer kunnen de uitkomsten worden verwacht? Zo neen, waarom niet?


1) http://www.nos.nl/nos/artikelen/2007/07/art000001C7D2A135CA479C.html