Politie Groningen

Donderdag 2 augustus 2007

Provincie Groningen, 02-08-2007

Groningen: politie zoekt getuigen misdragingen drie mannen

De politie is op zoek naar getuigen van misdragingen door drie mannen in de omgeving van de Tuinstraat. Het drietal heeft woensdagochtend voor acht uur in de Tuinstraat meerdere mensen van de fiets getrokken en bedreigd. Ook hebben ze diverse fietsen en paaltjes vernield. Een aantal mensen heeft zich gemeld bij de beveiliging van het UMCG. De politie verzoekt deze mensen en andere slachtoffers of getuigen contact op te nemen met Regiopolitie Groningen. Dit kan via het landelijke telefoonnummer 0900-8844 (lokaal tarief). De verdachten, een 21-jarige Stadjer en twee mannen uit Oosterwolde, 21 en 22 jaar, zijn in de Professor Rankestraat aangehouden. Eén van de verdachten verzette zich heftig bij zijn aanhouding. Een andere verdachte gedroeg zich agressief in de politieauto. Het drietal is ingesloten voor nader onderzoek.

Haren: snelheidsduivel rijdt 230 km/uur

Een 19-jarige automobilist uit Groningen moest woensdagnacht bij zijn woning in de Oosterpoort zijn rijbewijs inleveren. Een
surveillancewagen van de politie van Drenthe reden achter hem aan, terwijl hij meer dan 200 km/uur over de A28 reed. Zij schakelden de hulp in van de Groninger politie. Op het Julianaplein zagen agenten de auto rijden. De wagen werd echter uit uit het zicht verloren. Een kijkje bij zijn woning leverde de auto op. De bestuurder deed open toen agenten bij hem aanbelden. Hij verklaarde zelf met ongeveer 230 km/uur te hebben gereden. Hij was moe en wilde graag naar bed. Zijn rijbewijs had hij pas een jaar, maar die moest hij inleveren. De zaak is overgedragen aan de collegas van Drenthe. Zij maken proces-verbaal tegen hem op.

Groningen: schoonmaker mishandelt bedrijfsleider

Een 19-jarige Stadjer is woensdagmiddag aangehouden voor mishandeling. Hij meldde zich om 12.00 uur als schoonmaker in een café aan de Peperstraat. Hier kreeg hij een woordenwisseling met de bedrijfsleider. Vervolgens vertrok hij, om een half uur later weer terug te komen. De bedrijfsleider vertelde hem dat hij definitief mocht vertrekken, omdat hij niet gecharmeerd was van zijn gedrag. Daar was de schoonmaker het niet mee eens. Hij begon te spugen, raakte een computer en uiteindelijk ook de bedrijfsleider in het gezicht. Ook gaf hij hem een klap, waardoor de bedrijfsleider viel. Hij sloeg en schopte hem terwijl het slachtoffer op de grond lag. Drie mannen die op het terras zaten, schoten de bedrijfsleider te hulp en trokken de verdachte van hem af. De verdachte wist te ontkomen. Korte tijd later meldde hij zich op het politiebureau. Hij werd aangehouden en ingesloten voor nader onderzoek.

Groningen: automobilist ziet snorfietsster niet

Een 17-jarige snorfietsster uit Groningen is woensdagmiddag gewond geraakt na een aanrijding. Een 39-jarige automobilist uit Haren sloeg rechtsaf vanaf de Aweg de Nieuwe Blekerstraat in, maar zag de vrouw over het hoofd. Zij reed over het naastgelegen fietspad. Een aanrijding was het gevolg. De vrouw werd voor onderzoek naar een ziekenhuis gebracht. Daar leek haar letsel mee te vallen.

Groningen: man vernielt autos

Een 20-jarige man uit Groningen is woensdagnacht in de Oude Boteringestraat aangehouden voor vernieling. Hij was op pad met twee vrienden en een getuige zag dat hij tegen de buitenspiegels van autos aantrapte. De alerte getuige belde de politie en agenten reden het drietal in de Oude Boteringestraat tegemoet. De getuige fietste erachteraan. Van tenminste vier autos zijn de spiegels kapot. De eigenaren worden benaderd voor het doen van aangifte. De Stadjer is ter ontnuchtering ingesloten. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

Groningen: stoelendief van bed gelicht

De politie heeft donderdagochtend een 17-jarige jongen uit Overschild aangehouden voor diefstal. Agenten zagen hem op de Friesestraatweg lopen. Toen hij hen zag, ging hij er hard lopend vandoor. De agenten konden hem achterhalen toen hij een woning wilde binnen gaan. Voor zijn gedrag kon de jongeman niet echt een geloofwaardige verklaring geven. Bovendien zag een van de agenten dat de jongen probeerde iets te verbergen, wat echter was niet duidelijk. Bij zijn woning stonden twee nette stoelen bij de deur. Omdat de agenten het vermoeden bekroop dat deze wel eens gestolen zouden kunnen zijn, gingen ze op onderzoek uit. Bij een café aan de Aweg troffen ze dezelfde stoelen. Daarop werd besloten de 17-jarige alsnog van zijn bed te lichten en aan te houden. Inmiddels is duidelijk dat de knaap in eerste instantie een valse naam had opgegeven. Hij is ingesloten. De politie stelt een nader onderzoek in.

Groningen: verkeerscontroles

De politie heeft woensdag diverse verkeerscontroles verricht. Op de Noorderhaven werden circa 100 automobilisten gecontroleerd op het gebruik van hun autogordel. Zes van hen droegen geen gordel. Tijdens surveillance woensdagavond in de stad kregen nog eens veertien personen een bekeuring. Vier voor mobiel bellen achter het stuur, vier voor het niet dragen van de gordel. En vier voor verschillende andere overtredingen.

Stadskanaal: auto in het water

Vermoedelijk als gevolg van een te riskante inhaalpoging belandde aan de Poststraat in Stadskanaal woensdagavond een auto in het water. Volgens getuigen haalde de 23-jarige uit Stadskanaal afkomstige bestuurder een auto in terwijl op de andere weghelft een motorfiets naderde. In een poging terug te keren op de eigen rijstrook verloor de Kanaalster de macht over het stuur waarna de wagen via een boom het water van het Stadskanaal indook. De bestuurder en een bij hem inzittende 14-jarige broer wisten zelf op het droge te klimmen en kwamen met de schrik vrij. De automobilist verklaarde zelf dat hij had moeten uitwijken voor een auto die bezig was de motor in te halen.

Siddeburen: kinderen gewond bij ongeluk

Twee meisjes van 1 en 4 jaar liepen woensdagmiddag licht letsel op bij een zogenoemde kop-staartbotsing op de provinciale weg N33 bij Siddeburen. De twee zusjes zaten bij hun ouders in de auto. De door de moeder bestuurde wagen, een 26-jarige vrouw uit Appingedam, botste achterop een auto die afremde voor een naderend zwaar transport. Het
1-jarige dochtertje zat achterin de auto bij de 31-jarige vader op schoot. Zij raakte aan het gezicht gewond. Het 4-jarige zusje zat voor in de auto, maar wel in een kinderstoeltje. Zij liep vermoedelijk door de gordel letsel op. De peuter werd naar een ziekenhuis in Groningen vervoerd, haar 4-jarige zusje naar het ziekenhuis in Delfzijl. De inzittenden van de voorste auto, bestuurd door een 41-jarige inwoner van het Duitse Postdam, bleven ongedeerd. De verkeerspolitie doet verder onderzoek naar de oorzaak van de aanrijding.

Sappemeer; rijbewijs kwijt

Een 46-jarige automobilist uit Finsterwolde is voorlopig zijn rijbewijs kwijt. De man reed gisteren met 152 kilometer per uur over de autosnelweg A7 bij Sappemeer waar in verband met een nieuw wegdek tijdelijk een maximum van 90 kilometer geldt.