Gemeente Echt-Susteren


Museum van de vrouw: Rode kool met appeltjes

De zomerse tentoonstelling 'Rodekool met appeltjes' is nog te zien tot
1 september 2007. Daarna sluiten wij voor de grote verhuizing naar het riante nieuwe onderkomen op de Plats. In deze laatste maand op de Heerweg 40 is er op zondag voor elke bezoeker een kop koffie of thee gratis. Ook is er een speurtocht voor kinderen.

Het groente- en fruitproject in het Museum van de Vrouw geeft een vrolijk overzicht van één van de belangrijkste huisvrouwentaken.

In de zomer, wanneer de gewassen werden geoogst, was het hard werken geblazen om een voorraad voor de lange, schrale winter aan te leggen. Een goed gevulde voorraadkelder was de trots en één van de statussymbolen van de huisvrouw.

De thuisverwerking van groenten en fruit was niet alleen een kwestie van het uitvoeren van conserveringstechnieken als wecken, zouten en inmaken op azijn. Het was van groot belang om te kunnen overleven, de winter door te komen. Van de moestuin tot de keukentafel, van de kelder tot vlaaien bakken. Het maakte deel uit van het dagelijkse leven dat werd omgeven door geloof, bijgeloof en tradities. Tradities die werden doorgegeven van moeder op dochter.