Gemeente Echt-Susteren


Koninklijke onderscheiding

Foto: Ed Hul

Loco-burgemeester J.K.M. Verheesen van de gemeente Echt-Susteren heeft op 31 juli, tijdens een jubileumbezoek aan het gemeentehuis ter ere van tien jaar Poolse kinderen op vakantie in Limburg, een Koninklijke onderscheiding uitgereikt aan Wim Kouters (geboren op 4 augustus 1949) als Lid van de Orde van Oranje Nassau.

De heer Kouters is werkzaam als zelfstandig ondernemer. In zijn vrije tijd is hij sinds 1988 actief voor de stichting Werkgroep Polen-Echt. Vanaf 1988 tot 2005 vervulde hij, samen met zijn levenspartner mevrouw Dekkers, een centrale rol in de organisatie van de inzameling van kleding en goederen, de samenstelling van de transporten en de uitvoering daarvan. In 2000 heeft Wim Kouters samen met dertien vrijwilligers een huis in de gemeente Pszczew opgeknapt. Er was geen stromend water en er waren geen sanitaire voorzieningen. Met sponsorgelden en spullen uit Nederland konden de vrijwilligers in korte tijd het huis opknappen. In datzelfde jaar heeft de heer Kouters met een vriend nog een andere huis opgeknapt en er bovendien een aanbouw gerealiseerd. Ook de keuken en de gymzaal van de school in Pszczew werden opgeknapt en de kelder van de school heeft hij samen met andere vrijwilligers omgebouwd tot overblijflokaal voor de kinderen.
Een aantal jaren geleden startte de heer Kouters, samen met mevrouw Dekkers, een geldinzamelingsactie waarmee een operatie voor een blinde Poolse jongen werd gefinancierd.
Samen hebben ze bovendien de folder Adopteer een gezin uitgegeven waarbij zij ongeveer 68 Nederlandse gezinnen bereid hebben gevonden om eenmaal per drie maanden een levensmiddelenpakket samen te stellen voor de Poolse gezinnen in Pszczew. Momenteel stelt een aantal Poolse winkeliers de pakketten samen met het geld dat uit Nederland komt. De huidige vrijwilligersactiviteiten van de heer Kouters hebben voornamelijk betrekking op het inzamelen van geld voor de hulpgezinnen en de school in Pszczew, het inzamelen en transporteren van schoolspullen naar Pszczew en de organisatie van een jaarlijkse vakantieweek voor de Poolse schoolkinderen. In de beginjaren heeft hij vaak kansarme kinderen (en soms kloosterzusters) voor een korte vakantie naar Nederland gehaald en vervolgens ook weer teruggebracht. Gedurende zes jaar werden schoolkinderen uit het Poolse Opole naar Nederland gehaald en sinds 1997 krijgen ongeveer 25 kinderen uit het Poolse Pszczew jaarlijks een hele week vakantie aangeboden in Limburg. Om de kinderen een aantrekkelijk programma en onvergetelijke vakantie te kunnen bieden, gaan Wim Kouters en zijn partner ieder jaar weer op zoek naar sponsoren. Tijdens hun bezoek worden onder meer attractieparken en zwembaden bezocht. Daarnaast wordt er elk jaar weer een ontvangst geregeld in het gemeentehuis van Echt-Susteren en vindt er een rondleiding plaats in de brandweerkazerne. Ongeveer zes à zeven maal per jaar brengt de heer Kouters pakketten met levensmiddelen en schoolspullen naar Polen. Naast genoemde vrijwilligersactiviteiten is hij sinds 1988 tevens penningmeester van de werkgroep. Mevrouw Dekkers heeft in 2005 een Koninklijke onderscheiding ontvangen voor haar activiteiten voor de stichting Werkgroep Polen-Echt.