* Wetgevingskalender

Meer toezicht en handhaving op kansspelen

Persbericht | 02-08-2007

Er komt meer toezicht en handhaving op de kansspelen in Nederland. Dat staat in de nieuwe Wet op de kansspelen, die het ministerie van Justitie vandaag voor commentaar heeft rondgestuurd aan belanghebbende organisaties. Minister Hirsch Ballin van Justitie houdt in zijn voorstel vast aan het restrictieve kansspelbeleid en verruimt de mogelijkheden om overtreders van de wet te beboeten.

De nieuwe wet vervangt de huidige - en inmiddels verouderde - Wet op de kansspelen uit 1964. De nieuwe wet uniformeert de voorwaarden waaronder kansspelaanbod is toegestaan en zorgt dat de wettelijke basis onder het Nederlandse kansspelbeleid aan de huidige tijd wordt aangepast. Doel van de nieuwe wet is het reguleren en beheersen van de kansspelen in Nederland door het aanbod van legale kansspelen te kanaliseren via een beperkt aantal vaste aanbieders, dat op basis van vergunningen onder strikte voorwaarden mag opereren. Daarmee ontstaat een legaal en betrouwbaar aanbod als alternatief voor de illegale kansspelen, die door de overheid actief worden bestreden.

De nieuwe Wet op de kansspelen maakt de oprichting van een kansspelautoriteit mogelijk, die toezicht gaat houden op de kansspelmarkt. Deze autoriteit zal ook de vergunningen verlenen en handhavend optreden als de (vergunning-) voorwaarden niet worden nageleefd. De nieuwe wet biedt naast het strafrecht meer mogelijkheden om dit te doen. De kansspelautoriteit kan bestuurlijke sancties opleggen als last onder bestuursdwang, last onder dwangsom en de bestuurlijke boete. Tot nu toe kan er alleen strafrechtelijk worden opgetreden.

Promotionele kansspelen

De nieuwe wet stelt ook eisen aan de zogeheten promotionele kansspelen. Deze kansspelen worden georganiseerd ter promotie van een product, dienst of organisatie. Het aanbod van dit type kansspelen is de afgelopen jaren sterk toegenomen, onder meer op televisie. De voorwaarden waaronder promotionele kansspelen kunnen worden georganiseerd, zijn expliciet opgenomen in de nieuwe wet. Op 1 januari 2006 is voor deze categorie kansspelen reeds een gedragscode in werking getreden.

Verdeling opbrengsten

Van oudsher is bepaald dat de opbrengsten van kansspelen moeten worden besteed aan een goed doel of terugvloeien in de staatskas. De nieuwe wet schrijft voor dat kansspelorganisaties alleen geld mogen afdragen aan de goede doelen, die voldoen aan criteria voor beleid, bestuur, besteding en verslaglegging. Goede doelenorganisaties die een keurmerk hebben van het Centraal Bureau Fondsenwerving voldoen aan deze eisen. Bovendien dienen de kansspelorganisaties een vijfjarig beleidsplan op te stellen voor de verdeling van de kansspelopbrengsten. De wetgever beoogt hiermee tot een meer evenwichtige verdeling van de gelden over de verschillende maatschappelijke sectoren te komen. Als gevolg daarvan verdwijnt de starre en specifieke opbrengstbestemming uit de wetstekst, waardoor kansspelorganisaties beter kunnen inspelen op maatschappelijke ontwikkelingen. Gezien het maatschappelijk belang bij de instandhouding van de infrastructuren voor sport en cultuur, zullen de gezamenlijke beleidsplannen van de kansspelvergunninghouders moeten voorzien in een passende afdracht aan deze sectoren.