Stichting Nederland van afval naar grondstof (Nedvang)


PERSBERICHT

Proef in drie woonplaatsen verzorgingsgebied HollandCollect en ReinUnie HVC start gescheiden inzameling plasticflessen en -flacons

Alkmaar, 31 juli 2007 - HVC start begin augustus in de gemeenten Heemskerk, Drechterland en Wieringermeer met een proef voor de gescheiden inzameling van plasticflessen en -flacons. Het inzamelsysteem wordt opgezet in nauwe samenwerking tussen deze drie gemeenten, stichting Nedvang (Nederland van afval naar grondstof), afvalnutsbedrijf HVC en zijn `inzameldochters' HollandCollect en ReinUnie. De proef is een onderdeel van een landelijk traject en moet uitsluitsel geven over welk inzamelsysteem het meest rendabel is. De gemeenten zijn hiermee voorloper in het landelijke streven om 55 procent recycling van kleine plastic flessen en flacons te bereiken, zoals verwoord in het Besluit Verpakkingen en papier en karton.

Om te bekijken wat de beste manier van inzamelen is, worden in drie woonplaatsen verschillende inzamelsystemen gebruikt. In het verzorgingsgebied van HollandCollect gaat het om de dorpskernen Wieringerwerf en Venhuizen. In Venhuizen wordt een bak geplaatst op de huidige brenglocatie voor glas nabij de supermarkt. In Wieringerwerf worden de plasticflessen en -flacons opgehaald in zakken, gelijktijdig met het oude papier en karton. In Heemskerk, in het verzorgingsgebied van ReinUnie, worden bij drie brenglocaties voor glas nabij supermarkten bakken geplaatst. Over een half jaar vindt er een evaluatie van de proef plaats.

Plastic heroes
HollandCollect en ReinUnie starten beide in samenwerking met de gemeenten een lokale communicatiecampagne om huishoudens erop attent te maken dat plastic flessen en flacons voortaan gescheiden worden ingezameld. Deze campagne wordt ondersteund door de communicatiecampagne `plastic heroes' van Nedvang. Op de website www.plastic-heroes.nl staat vermeld welke flessen en flacons ingezameld worden. Als er voldoende gemeenten in Nederland plastic flessen en flacons gescheiden inzamelen, begint Nedvang met een landelijke communicatiecampagne.

HVC en Nedvang
De stichting Nedvang is opgericht door producenten en importeurs om het Besluit Verpakkingen collectief uit te voeren. HVC is een afvalnutsbedrijf in eigendom van 54 gemeenten dat vanuit zowel economisch als milieuoogpunt optimaal en doelmatig afvalbeheer nastreeft. Het verzorgingsgebied bestaat uit Noord- Holland, Flevoland en zuidelijk Zuid-Holland (omgeving Dordrecht). De belangrijkste activiteiten zijn de inzameling van afval en de verwerking ervan door middel van compostering & recycling, logistiek en verbranding & energieopwekking. Daarnaast geeft HVC voorlichting om afvalpreventie en -scheiding te stimuleren.

Noot voor redactie (