Ministerie van Defensie

02-08-2007 10:41

CHILEENSE ONDERSCHEIDING VOOR VICE-ADMIRAAL KELDER

Kelder (l) ontvangt de laudatio en versierselen bij de onderscheiding
- Foto: Defensie

Commandant Zeestrijdkrachten, vice-admiraal Jan Willem Kelder, is door zijn Chileense ambtgenoot, admiraal Rodolfo Codina Diaz, onderscheiden in de rang van Commandeur in de Chileense Order of Naval Merit. Kelder ontving de onderscheiding op grond van zijn bijdrage aan het intensiveren van de betrekkingen tussen beide landen.

Met name de grote steun vanuit de Koninklijke Marine aan het overdrachtsprogramma van vier fregatten aan de Chileense marine was voor de Chilenen reden de onderscheiding toe te kennen. Kelder is momenteel in het Zuid-Amerikaanse land voor de overdracht van het laatste fregat.

Chili heeft met de vier fregatten een aantal capabele schepen voor haar takenprogramma verworven. Voor de Koninklijke Marine was het een stap in de omvorming naar een expeditionaire en breed inzetbare zeemacht. Met de verkoop ontstaat ruimte voor de invoering van mijnenveegcapaciteit, de vorming van grotere en wereldwijd inzetbare mariniersbataljons vanaf twee moderne amfibische schepen, levensverlengende modernisering van de onderzeeboten en betere middelen om vanaf zee landoperaties uit te voeren.