Gemeente Utrecht

Geen zomerstop voor opsporing van fraude

De sociaal rechercheurs van de gemeente Utrecht hebben in juli een aantal gevallen van forse fraude opgespoord. In al deze zaken is proces-verbaal opgemaakt en wordt in totaal ruim ¤ 200.000,00 teruggevorderd. De gemeentee Utrecht pakt fraude stevig aan. Uitkeringen zijn immers bedoeld voor mensen die het echt nodig hebben en er recht op hebben.

Aan 17 jaar lang frauderen is een eind gekomen
Een man ontving jarenlang ten onrechte een bijstandsuitkering. Hij stond bij zijn moeder ingeschreven maar woonde al 17 jaar samen met zijn vriendin. Daarvan had de man geen melding gemaakt bij de dienst Sociale Zaken & Werkgelegenheid van de gemeente Utrecht. Ook het feit dat zijn vriendin werkte en in hun levensonderhoud kon voorzien, verzuimde hij door te geven. De gemeente is in totaal voor ruim ¤ 994.000,00 benadeeld. De uitkering is beëindigd en van valsheid in geschrifte is aangifte gedaan. De gemeente eist het bedrag van beiden terug.

Levensstijl paste niet bij uitkering
Een ander paar ontving enkele jaren ten onrechte een bijstandsuitkering. Zij waren opgevallen door hun luxueuze levensstijl en vielen door de mand met de aanschaf van een royale auto. Uit onderzoek bleek dat het stel al ruim vijf jaar voldoende middelen had om in eigen levensonderhoud te voorzien. Zij hebben de gemeente voor ruim ¤ 28.0000,00 benadeeld. Er is procesverbaal opgemaakt. De auto is in beslag genomen en wordt ter veiling aangeboden. De opbrengst is een deel van de terugbetaling.

Zwijgen over samenwonen en inkomen partner is strafbaar Tegen een derde paar is afgelopen week proces-verbaal opgemaakt omdat de vrouw ten onrechte een uitkering ontving. Zij woonde al een jaar samen met haar partner zonder hiervan melding te hebben gemaakt bij Sociale Zaken & Werkgelegenheid. Bovendien kon de man ook in het levensonderhoud van de vrouw voorzien. ¤ 9.000,00 wordt van beiden teruggevorderd.

AOW-uitkering aanvullen met zwart klussen bestraft Uit onderzoek bleek verder dat twee mannen - één met een AOW-uitkering en één met bijstandsuitkering - al ruim 4,5 jaar bij elkaar woonden en samenwerkten, zonder dat zij Sociale Zaken&Werkgelegenheid daarvan op de hoogte hadden gebracht. Voor hun werkzaamheden adverteerden zij in regiokranten. De gemeente Utrecht is voor ruim ¤ 65.000,00 benadeeld en vordert dit bedrag van beiden terug. De uitkering is beëindigd en er is aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie vanwege valsheid in geschrifte.

Bijstandsuitkering beëindigd vanwege hennepkwekerij Een bijstandscliënt had zijn huurwoning onderverhuurd en verbleef zelf voornamelijk in het buitenland. De onderhuurder bleek in de woning een hennepkwekerij te hebben aangelegd. Vanwege het plegen van strafbare feiten is de uitkering beëindigd. De gemeente Utrecht vordert ruim ¤ 15.000,00 terug. Ook is proces-verbaal opgemaaakt.

Draagvlak sociale voorzieningen
De gemeente Utrecht heeft al jarenlang een ruimhartig armoedebeleid, dat begin dit jaar verder is uitgebreid. Uitkeringen en minimaregelingen zijn bedoeld voor mensen die het echt nodig hebben en er recht op hebben. Fraude wordt daarom stevig aangepakt. Alleen zo blijven solidariteit en draagvlak voor de sociale voorzieningen behouden.

Noot voor de media
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Gemeente Utrecht, Communicatie DMO, Renée Midavaine, 030- 286 8259.