Gemeente Leeuwarden

SP SP

SP: Vragen baggerwerkzaamheden Rengersparkgebied

Bron: SP Leeuwarden (02-08-2007)
Schriftelijke vragen aan het College van Burgemeester en wethouders van de Gemeente Leeuwarden
volgens artikel 41, eerste lid, van het Reglement van orde van de Gemeenteraad van Leeuwarden,

Leeuwarden, 1 augustus 2007
Geacht College,

Onze fractie heeft in de zomer van 2006 al eens vragen gesteld over baggeren in het algemeen, en de achterstanden (o.a. Rengerspark) en het oppakken naar de toekomst toe, in het bijzonder. Dit naar aanleiding van de vele dode vogels die destijds in de wateren van Leeuwarden, vooral het Rengersparkgebied, werden gevonden als gevolg van botulisme. We zijn nu een jaar verder. Het College heeft toegezegd naar aanleiding van vragen van de PVDA dat men uiterlijk in juni 2007 zou beginnen met het baggeren en dat dit naar verwachting voor de zomer zou worden afgerond. Ons bereiken berichten dat dit niet het geval is. Ook denkt men in de buurt dat het baggeren niet zorgvuldig plaats heeft gehad; er worden nog steeds veel dode eenden gevonden. Daarom hebben wij voor u de volgende vragen:


1. Is het College op de hoogte van de zorgen die o.a. de Rengersparkbuurt heeft m.b.t. het stilleggen van de betreffende baggerwerkzaamheden tot medio setember 2007?
2. Deelt het College de mening van de omwonenden en ook van de SP, dat deze `pauze' veel te lang is, gelet ook op het feit dat het nu juist weer "botulismetijd" is?

3. Is het College van plan om de baggerwerkzaamheden in het Rengersparkgebied zo snel mogelijk, liever vandaag nog dan morgen, te hervatten? Zo ja, vanaf wanneer? Zo nee, waarom niet?
4. Waarom is de klus niet in zijn geheel afgerond voordat de vakantieperiode begonnen is? (juist dit is vaak ook de periode waarin botulisme weer veelvuldig de kop opsteekt) ? De Gemeenteraad had ruim voor die tijd het geld beschikbaar gesteld; had men niet eerder kunnen aanvangen met de werkzaamheden?
5. De buurt is van mening dat er onzorgvuldig is gebaggerd in het gedeelte dat al klaar is, deelt het college die mening; was het baggeren volgens droog bestek ook in dit gebied niet beter geweest (net zoals bij de Kalksloot met een positief resultaat is voltooid en net zoals gepland is voor het gebied tussen het Rengersparkgebied en de Dokkumer Ee)? Zo, nee waarom niet?
6. Wat gaat het College in de toekomst doen om dit `langdurige stilleggen' van de baggerwerkzaamheden te voorkomen?

Gelet op het spoedeisend karakter van de vragen zouden wij het College willen verzoeken om i.p.v. de maximale termijn van beantwoording (30 dagen), deze vragen binnen 7 werkdagen te realiseren, doch in ieder geval zo spoedig mogelijk te beantwoorden.