Time : 14:12:01
Date : 02 August 2007
Sender Name: Pfizer

PFIZER SPANT RECHTSZAAK AAN TEGEN FOUTIEF RAPPORT VAN NIGERIAANSE OVERHEID

Rechtszaak om aan te tonen dat rapport tendentieus is, de rechten van het bedrijf heeft geschonden en 19 stukken heeft genegeerd die het tegendeel bewijzen; gebruik van dit rapport door de Nigeriaanse overheid in Trovan-gevallen zou moeten worden verboden

NEW YORK, 31 juli - Vorige dinsdag maakte Pfizer bekend dat het de toelating had bekomen om een federale rechtszaak aan te spannen in Abuja, Nigeria. Volgens Pfizer is een rapport waarop de Nigeriaanse overheid tal van haar vorderingen tegen de onderneming heeft gebaseerd, onwettelijk, onnauwkeurig en moet het worden verworpen.

Pfizer voert aan dat het Nigeriaanse Ministerie van Volksgezondheid in 2001 een onderzoekscommissie oprichtte om Pfizers klinische Trovan-studie uit 1996 te onderzoeken. Het resulterende rapport werd nooit openbaar gemaakt, tot in 2006 een toonaangevende Amerikaanse krant uittreksels publiceerde.

Tot op heden heeft "de Federale overheid van Nigeria het Rapport nooit aanvaard, het Rapport in de Federale Uitvoerende Raad nooit behandeld, noch op basis van het Rapport een witboek gepubliceerd," aldus de klacht. Ook wordt aangevoerd dat de commissie "haar bevoegdheid te buiten is gegaan", aangezien het louter een onderzoekscommissie was en ze niet de bevoegdheid had om een straf op te leggen. Verder wordt aangevoerd dat de "handelingen van de commissie en het Rapport een absolute schending en een totale miskenning van de rechten van de Verzoeker op een eerlijk proces betekenen".

De rechtszaak houdt tal van ernstige aanklachten in tegen de billijkheid en onpartijdigheid van de procedure die tot het rapport leidde, zoals:

* De aanzet tot het rapport werd gegeven op een moment dat in Nigeria een federale rechtszaak liep tegen zowel het Ministerie van Volksgezondheid als Pfizer in verband met de Trovan-studie, en het rapport werd opgesteld om het ministerie vrij te pleiten van elke aansprakelijkheid.

* Dr. Nasidi, Voorzitter van de Onderzoekscommissie die het rapport publiceerde, liet openlijk zijn bezwaar tegen de studie blijken tijdens een bezoek aan het Ziekenhuis voor Infectieziekten van Kano, samen met Professor Idris Mohammed die ook kritiek had op de tests. Ondanks zijn vooringenomen mening weigerde Dr. Nasidi zichzelf uit te sluiten van het onderzoek. Pfizers bezwaar tegen de rol van Dr. Nasidi als commissievoorzitter, omwille van zijn partijdigheid, werden genegeerd.

* Tegen het gezond verstand, de logica en de wet in verstrekte Dr. Nasidi zelf bewijzen aan de commissie. Hij was met andere woorden tegelijkertijd commissievoorzitter, getuige en rechter in het onderzoek.

* Pfizer kreeg niet de gelegenheid om de getuigenverklaringen voor de commissie te horen, of de getuigen aan een kruisverhoor te onderwerpen.

* De besluiten van de commissie waren vooral en bijna woordelijk gebaseerd op de bewijzen van Dr. Nasidi.

Ook wordt aangevoerd dat de commissie, in de aanbevelingen van het rapport, minstens 19 bewijsstukken in het voordeel Pfizer negeerde, waaronder de volgende feiten:

* Het Ministerie van Volksgezondheid van Kano en het Nationale Agentschap voor Voeding, Geneesmiddelen en Controle (NAFDAC) keurden de Trovan-studie goed.

* Diverse personeelsleden van het Ministerie van Volksgezondheid van Kano, onder wie Dr. Shehu Yusuf en Dhr. Badulkadir, verleenden assistentie bij de studie.

* De Trovan-studie heeft levens helpen redden; het sterftecijfer bij de epidemie daalde van 30% naar 6% bij de groep die Trovan kreeg toegediend.

* Het NAFDAC gaf Pfizer de wettelijke toelating om Trovan in Nigeria te importeren en keurde Trovan goed voor onderzoeksdoeleinden (klinische tests).

* De verwanten en familieleden van de kinderen gaven Pfizer hun toestemming.

* De briefschrijver die de invoer van de geneesmiddelen voor onderzoeksdoeleinden goedkeurde, deed dat omdat hij tevreden was dat de door Pfizer verstrekte documenten in orde waren.
* Minstens twee getuigen leverden bewijzen van het tegendeel.

In zijn verweer in de burgerlijke rechtszaak in de staat Kano - ingediend op 16 juli 2007 - stelt Pfizer dat het, vóór de Trovan-studie, alle nodige goedkeuringen van de relevante federale en nationale Nigeriaanse overheidsinstanties had aangevraagd en bekomen. In dat opzicht werden minstens 12 brieven verzonden tussen Pfizer en het Amerikaanse FDA, alsook het Nigeriaanse NAFDAC, het Ministerie van Volksgezondheid en het Ministerie van Financiën, waarin de studie werd besproken en goedgekeurd. Pfizer stelt ook dat de resultaten van de studie ronduit bewezen dat Trovan levens heeft helpen redden. Met een overlevingspercentage van 94,4 was Trovan minstens zo efficiënt als de best beschikbare behandeling in het Ziekenhuis van Kano. Het algemene overlevingspercentage in Nigeria bedroeg minder dan 90%.

In zijn verweer stelt Pfizer ook dat in het Ziekenhuis van Kano ouders of voogden van potentiële studiedeelnemers volledig werden ingelicht over de details van de tests, waaronder het feit dat hun deelname op vrijwillige basis gebeurde; dat plaatselijke Nigeriaanse verpleegsters de details van de studie uitlegden aan de ouders en/of voogden van patiënten in Hausa; dat alle patiënten mondeling instemden alvorens deel te nemen aan de studie; en dat de ouders of voogden op geen enkel moment werden gescheiden van de kinderen.

Pfizer voert ook aan dat patiënten die aan de Trovan-studie deelnamen, reeds ernstige symptomen van meningitis vertoonden alvorens ze werden behandeld en dat meningitis in een vergevorderd stadium tot hersenbeschadiging, coma en de dood kan leiden. Uit al het klinische bewijs kan worden opgemaakt dat eventuele sterfgevallen tijdens de Trovan-studie het rechtstreekse gevolg van de ziekte waren en niet van de behandeling van de patiënten. De onderneming benadrukt dat wie meningitis overleeft, aan dezelfde langetermijncomplicaties kan leiden die onterecht en verkeerdelijk aan de klinische Trovan-studie worden toegeschreven, waaronder, maar niet beperkt tot gehoorverlies, achterlijkheid, verlamming en stuipen.

Contact:
Bryant Haskins

+ 1 (212) 733-8719