Gemeente Rhenen


Rioleringswerkzaamheden Beukenlaan en Bergweg te Rhenen

Binnenkort start de gemeente met rioleringswerkzaamheden in de Bergweg en Beukenlaan te Rhenen. Deze werkzaamheden maken onderdeel uit van de basisinspanning die de gemeente verricht om het aantal lozingen van rioolwater op oppervlaktewater tegen te gaan.

De gemeente werkt aan het terugbrengen van het aantal overstorten vanuit het rioolstelsel op oppervlaktewater. Het rioolstelsel is berekend om tijdens droog weer het afvalwater van huishoudens en bedrijven af te voeren. Zodra het gaat regenen veranderd dit. Bij grote buien kan het stelsel de hoeveelheid water niet meer verwerken en wordt er overgestort op oppervlaktewater.

Tot voor kort gebeurde dit ook in de Friesesteeg te Achterberg. In de eerste helft van dit jaar is daar bergbezinkleiding aangelegd met een inhoud van 450 m3. Hierdoor neemt het aantal overstorten drastisch af.

In de Bergweg te Rhenen tegen de Lijnweg aan is ook een overstort van het stelsel aanwezig. Om hier het overstorten terug te brengen is een reeks van maatregelen bedacht. Het betreft hier:


* Afkoppelen van verhard oppervlak (niet meer afvoeren naar de riolering, maar regenwater naar sloten of de bodem).
* Aanbrengen van een stuwriool in de Beukenlaan.
* Het aanbrengen van een bergbezinkbassin op de locatie van de huidige overstort.

Voor het bergbezinkbassin zijn we nog met de voorbereiding bezig. Maar voor het stuwriool en het afkoppelen is het plan gereed. Hiervoor is op woensdag 4 juli een inspraakavond gehouden in het wijkcentrum Rhenen Hoog. De plannen voor de ondergrondse aanpassingen zijn toen toegelicht en het ontwerp voor de bovengrondse aanpassingen zijn besproken.

Voor donderdag 23 augustus staat de aanbesteding van het werk gepland. Zodra de aannemer bekend is, wordt een planning en volgorde van de werkzaamheden opgesteld. Aansluitend zal in september begonnen worden met de werkzaamheden. Voorzover het nu in te schatten is, zullen de werkzaamheden in december worden afgerond.

Mocht u over dit onderwerp vragen hebben dan kunt u contact opnemen met Geert van de Laak of Aart van Hell van de afdeling Ontwikkeling en Beheer Openbare Ruimte. Bereikbaar op telefoonnummer 0317 - 681 656/657. Per mail: geert.van.der.laak@rhenen.nl of aart.van.hell@rhenen.nl