Landschap Noord-Holland

Persbericht

Castricum, 2 augustus 2007

Subsidie aanvragen voor soortenbescherming mogelijk

De Bittervoorn is een van de dertig bedreigde planten en dieren, waarvoor de Provincie Noord-Holland beschermingsmaatregelen subsidieert. Deze subsidie is onderdeel van de Subsidieverordening inrichting landelijk gebied Noord-Holland 2007 (ILG). Landschap Noord-Holland helpt hierbij, door u te adviseren bij een subsidieaanvraag, of bij de uitvoering van de maatregelen. Als u speciale inrichtings- en herstelmaatregelen wilt treffen voor een van deze planten of dieren, kunt u subsidie aanvragen. Dit jaar moeten subsidieaanvragen vóór 1 oktober bij de provincie binnen zijn. Wees er dus snel bij! Kijk ook op het subsidieloket van de provincie www.noord-holland.nl en http://www.landschapnoordholland.nl/subsidiesoortenbeheer.php Hier vindt u alle informatie over de regeling en om welke soorten en maatregelen het precies gaat.

Een van die maatregelen kan bijvoorbeeld zijn het verbeteren van de waterkwaliteit voor de Bittervoorn. De Bittervoorn is een typische poldervis van Noord-Holland, in Europa zeer zeldzaam, een bijzondere soort dus. Het verbeteren van waterkwaliteit klinkt ingewikkeld, maar is het niet. Al met kleinschalige maatregelen, zoals het bevorderen van rietgroei, het uitdiepen van sloten of het maken van ondiepe vlakke oevers, wordt de waterkwaliteit verbeterd. De Bittervoorn heeft helder en gezond water nodig voor onder andere de voortplanting. Het vrouwtje gebruikt daarbij de Grote Zoetwatermossel als levende broedkamer. Veel andere vissen profiteren van de maatregelen net als libellen en amfibieën.

Ook voor de Gewone dotterbloem, Groene glazenmaker, Watersnip en Noordse woelmuis is het aanleggen van plasdras oevers en verbeteren van waterkwaliteit subsidiabel. Het zijn schoon watersoorten die te vinden zijn bij een gezonde sloot.

Niet alle maatregelen spelen zich af in het water. Zo staan bijvoorbeeld ook graafwespen op de lijst en vogels als Boerenzwaluw en IJsvogel. Vaak hebben de maatregelen betrekking op het vergroten van het aantal voortplantings- en schuilplaatsen.

Heeft u interesse in het uitvoeren van kleinschalige beschermingsmaatregelen voor een dier of plant? Een aanvraagformulier kunt u opvragen bij het Servicepunt SHV van de provincie tel: 0800 - 998 67 34 (gratis), of downloaden van de website van Landschap Noord-Holland. Heeft u vervolgens advies nodig bij de aanvraag van de provinciale subsidie, neem dan contact op met Landschap Noord-Holland via tel: 0251-662244.

Landschap Noord-Holland