Sponsoring bepalend voor het bedrijfsimago

02/08/2007 15:30



MarketResponse Nederland BV



Leusden, 2 augustus 2007

Sponsoring bepalend voor het bedrijfsimago
Dit jaar heeft de Tour de France nog nooit zoveel kijkers gehad als voorgaande jaren. Een positief effect voor de organisaties die investeren in sponsoring van het sportevenement. Of misschien toch niet? Onderzoeksbureau MarketResponse heeft onderzoek gedaan naar het effect van negatieve publiciteit van een sportevenement op de sponsors van het evenement of de deelnemende teams/atleten.

Waardering voor de sponsor die ingrijpt
Onderzoek van MarketResponse onder ruim 400 Nederlanders toont aan dat één derde van de respondenten een negatiever beeld krijgt van een sponsor, wanneer deze een team/atleet sponsort die verdacht wordt van het gebruik van stimulerende middelen. Ruim 25% van de respondenten geeft aan minder diensten/producten af te nemen als geconstateerd is dat het team/ de atleet stimulerende middelen gebruikt heeft.

De reactie van de sponsor op deze constatering is van groot belang voor het imago van de sponsor. Zo geeft 40% van de respondenten aan geen producten meer van de sponsor af te nemen, wanneer de sponsor na constatering geen actie onderneemt. Over het algemeen vindt men dat een sponsor zich moet terugtrekken. Dit werd door 21% van de respondenten spontaan genoemd. Andere acties voor de sponsor om te reageren zijn: de atleet waar het gebruik geconstateerd is ontslaan, niet het gehele team uit het evenement halen maar alleen de desbetreffende atleet en onderzoeken of de constatering juist is/duidelijke bewijzen vergaren.

MarketResponse concludeert verder dat er verdeelde meningen zijn over de verantwoordelijkheid die een sponsor draagt. Bijna de helft (45%) is van mening dat een sponsor moet toezien dat een team/atleet geen stimulerende middelen gebruikt. Als het gebruik van stimulerende middelen wordt geconstateerd bij een team/atleet vindt driekwart dat er geen blaam toe te kennen is aan de sponsor.

Qua organisatie van het sportevenement is 70% van mening dat sponsors zich moeten beperken tot alleen de financiële bijdrage. Bijna driekwart van de respondenten geeft dan ook aan dat sponsors geen zeggenschap moeten hebben binnen de organisatie van het sportevenement.

Nederlanders staan echter positief ten opzichte van bedrijven die grote internationale sportevenementen sponsoren. Maar liefst 4 op de 5 respondenten vindt het goed dat bedrijven sportevenementen sponsoren. Daarnaast geeft ruim 30% van de respondenten aan, de voorkeur te geven aan organisaties die grote sportevenementen sponsoren. Een belangrijk argument waarom bedrijven de voorkeur krijgen is dat een organisatie hiermee betrokkenheid toont aan de maatschappij.

Tijdens het onderzoek is een onderverdeling gemaakt tussen Nederlanders die de Tour de France volgden en niet volgden. De trend hierin is dat de Nederlanders die de Tour de France volgen de sponsors meer in bescherming nemen, men krijgt minder snel een negatiever beeld en zal niet minder producten afnemen.

Onderzoeksmethodiek
Voor dit onderzoek zijn 420 mensen telefonisch ondervraagd van 18 jaar en ouder. Het onderzoek is uitgevoerd tussen 27 en 31 juli 2007.

Contact:
Marco Akdemir (M.Akdemir@marketresponse.nl) tel: 033-3303333 Gerrit Piksen (G.Pisken@marketresponse.nl) tel: 033-3303333
Publicatie uitsluitend met bronvermelding MarketResponse