Ingezonden persbericht


Misstanden veetransporten geen incidenten - Minister Verburg geeft Tweede Kamer onvolledige informatie

Persbericht

Zowel de Nederlandse Bond van Handelaren in Vee als de Nederlandse Vakbond van Varkenshouders stellen dat de misstanden bij het transport naar Spanje op 19/20 juli, waarvan de Stichtingen Dier en Recht en Varkens in Nood gisteren beelden naar buiten brachten, incidenten zijn. Onderstaand overzicht bewijst het tegendeel.

Recente misstanden tijdens veetransporten:

* Onze Duitse partnerorganisatie Animals' Angels volgde in 2005 een transport naar Italië: 40 dieren waren dood bij aankomst. De transporteur was VAEX in Reek. Voor beeldmateriaal klik hier. De Italiaanse overheid heeft een zware boete opgelegd aan VAEX maar het vermoeden bestaat dat de boete in Nederland nooit geïncasseerd werd. Hier zijn onlangs nog Kamervragen over gesteld.
* Bij een Nederlands transport naar Griekenland in de nazomer van 2006 van 35 hoogzwangere koeien stierven 15 koeien. Zie de documenten van de Griekse autoriteiten voor de Nederlandse overheid. Door een Nederlandse dierenarts is, in strijd met de voorschriften, een vervoersvergunning voor de hoogzwangere dieren (meer dan 90% van de draagperiode volbracht) afgegeven. Deze dierenarts ontving slechts een reprimande terwijl hij toch medeschuldig was aan de verschrikkelijke dood van 15 dieren. Dier en Recht onderzoekt de mogelijkheden van een strafrechtelijke of tuchtrechtelijke vervolging.
* Net na dierendag 2006 volgden Animal's Angels een Nederlands transport met 800 biggen naar Griekenland. Bij aankomst waren er 263 biggen dood door verstikking.
* Bij een transportinspectie van koeien naar Rusland in in februari 2007 opdracht van een Nederlandse exporteur met een Duitse vervoerder bleek dat de rusttijden niet werden aangehouden, stond geen water ter beschikking aan de dieren omdat de leidingen bevroren waren en werden de dieren in onverwarmde vrachtauto's vervoerd bij temperaturen van circa 16 graden onder nul. Het ging om een transport, midden in de winter, vele honderden kilometers voorbij Moskou.
* Begin mei 2007 leidde een transport (met opdrachtgever VAEX) naar Italië tot alweer 190 dode biggen. Dit is begin mei door de Italiaanse autoriteiten aan de Nederlandse overheid gerapporteerd. Hierover werd door Minister Verburg in de Kamer gezwegen bij haar antwoord op vragen op 25 mei 2007. De VWA heeft inmiddels toegegeven dit rapport van de Italiaanse overheid te kennen.
* En op 20 juli 2007 volgden Dier en Recht met Stichting Varkens in Nood een willekeurig transport naar Spanje. Het transport resulteerde in 13 dode biggen bij aankomst en mogelijk meer slachtoffers in de stallen: veel biggen waren er slecht aan toe. Zie hiervoor ook de informatie op onze site.
* Op 26 juli 2007 verscheen een artikel in 'De Boerderij', een vakblad voor o.a. de varkenshouderij, waaruit blijkt dat het imago van het Nederlandse transport ook in Hongarije 'verre van optimaal' is: er werd verhaald over sterftecijfers tot 20 procent.

2. Transportleed in Italië: 190 biggen dood bij aankomst - Minister Verburg geeft Tweede Kamer onvolledige informatie

Italiaanse autoriteiten rapporteerden begin mei 2007 aan het Ministerie van LNV over een Nederlands varkenstransport, waarbij 190 biggen bij aankomst waren overleden. Dat heeft Stichting Dier en Recht uit verschillende bronnen vernomen. Deze informatie heeft Minister Verburg bij haar antwoord op 25 mei 2007 aan de Tweede Kamer niet vermeld.

Ook misstanden bij andere transporten werden niet genoemd. Het lijkt er derhalve op dat de Minister de Tweede Kamer onjuist of onvolledig heeft voorgelicht.

De Kamervragen van april 2006 betroffen een transport van VAEX in 2005. In haar reactie op die Kamervragen heeft de Minister informatie over nieuwe misstanden met 190 dode biggen bij een recent transport, waarvan VAEX de opdrachtgever was, niet genoemd. Die informatie was bekend bij het Ministerie; dit heeft de VWA eergisteren aan het Algemeen Dagblad verteld. Ook over andere transporten, naar Griekenland met respectievelijk 15 dode koeien en 263 dode biggen, werd gezwegen.

In politieke termen wordt dit als een doodszonde omschreven. Kamerleden hebben, logischerwijs, een achterstand in informatie op het Ministerie en een Minister dient Kamerleden dan ook te voorzien van alle informatie en geen misbruik te maken van hun kennisachterstand.

SP en Groen Links gaan hierover binnenkort kamervragen stellen.

----------