Partij van de Arbeid

Banning essaywedstrijd 2008

02-08-2007 03:41

Ook dit jaar organiseert de Wiardi Beckman Stichting samen met de Vereniging voor Zingeving en Democratie haar tweejaarlijkse essaywedstrijd om de Banningprijs. Iedereen onder de 35 jaar is van harte uitgenodigd een prikkelend essay te schrijven met als onderwerp zeker weten. In mei 2008 wordt de winnaar bekend gemaakt.

De opdracht
Durf voor jezelf te denken, tegen alle gezag in, was het devies van de filosoof Kant. Die geesteshouding keert zich tegen allerlei absolute zekerheden, staat principieel open voor kritiek en botst dus met alle vormen van fundamentalisme.

In alle godsdiensten en levensbeschouwingen, inclusief het seculiere humanisme, treffen we dogmatische en meer vrijzinnige stromingen aan. Overal, onder andere binnen het christendom en de islam, zijn nieuwe persoonlijke vormen van geloof en spiritualiteit in opkomst. Dat past in de Nederlandse traditie en identiteit, die wordt gekenmerkt door kritische zin, openheid en pluralisme.

Dit roept verschillende vragen op. Is onzekerheid een voorwaarde voor het open democratische debat? Of heb je juist zekerheden nodig (bijvoorbeeld die van een heilig boek zoals bijbel of koran) om politiek te kunnen handelen? Is jouw levensovertuiging alleen maar een persoonlijke inspiratiebron of heeft zij ook gevolgen voor jouw mening over de samenleving en de politiek?

Schrijf naar aanleiding van het bovenstaande een compact en prikkelend essay. Werk toe naar een uitgesproken standpunt dat je onderbouwt met stevige feiten, deugdelijke argumenten en levendige voorbeelden. Stijl, originaliteit en kwaliteit van de argumentatie wegen mee in de beoordeling van de inzendingen.

Deelnemen

Mail uw essay (max. 2000 woorden) vóór 31 december 2007 naar banningprijs@zingeving.net. Vermeld naam, geboortedatum, adres, telefoonnummer en studierichting of beroep. Inzenders zijn niet ouder dan 35 jaar.

Achtergrond
De Banningprijs is een schrijfprijs tegen de vercommercialisering van de samenleving en wordt eens in de twee jaar uitgereikt. De laatste twee winnaars van de prijs zijn Richard Esser met Henri Thoreau en de consumptiedwang en Whee Ky Ma met Het voordeel van de twijfel. De prijs is vernoemd naar de rode dominee, Willem Banning (1888-1971). Hij was de grondlegger van het religieus geïnspireerde socialisme in Nederland en mede-oprichter van de PvdA.

Meer informatie over de Banningprijs 2008: www.zingeving.net