Senternovem


02-08-2007 | Milieuvriendelijke koeltechnieken- aantrekkelijke optie voor uw klant?

Subsidie voor onafhankelijk advies installateur

Over drie jaar verbiedt de wet het gebruik van nieuwe HCFK (R22) koudemiddelen voor servicewerkzaamheden. Eigenaren van vrieshuizen kunnen dan kiezen tussen het gebruik van synthetische HFK-houdende of natuurlijke koudemiddelen. Bedrijven die daarvoor een adviseur of installateur inschakelen, komen in aanmerking voor subsidie. Installateurs doen er goed aan hun klanten op dit voordeel te wijzen, meent Joop Hoogkamer, directeur Milieu, Techniek en Veiligheid van de NVKL.

Klimaatverandering. We kunnen er niet omheen. Gelukkig kunnen we er wat aan doen. U en uw collega's bewijzen dat met talloze technieken. Maar techniek verkoopt zichzelf helaas niet altijd. Vaak is meer nodig om innovaties te introduceren. '' Daarom verwelkomen wij overheidsbijdragen om bepaalde technologieën in de markt te zetten en ervaring op te doen, vertelt Joop Hoogkamer. 'Daardoor ontstaat er vanzelf meer vraag naar de nieuwe techniek. En daar hebben overheid, het bedrijfsleven en in dit geval het milieu, baat bij.'

Vervangen installatie
Ongeveer zeventig procent van alle koel- en vrieshuizen gebruikt nog chloorhoudende HCFK-koudemiddelen (R22). Omdat ze de ozonlaag aantasten, wordt het gebruik ervan in 2010 wettelijk verboden. Het verbod geldt voor het bijvullen met nieuw geproduceerde R22 in koel- vries- en airconditioninginstallaties. Is de installatie absoluut lekdicht, dan is er geen probleem. Ontstaat er lekkage, dan moet de installatie worden vervangen door bijvoorbeeld een installatie die werkt op HFK-houdende of natuurlijke koudemiddelen. De eigenaar van een koel- of vrieshuis zal dan een integrale afweging moeten maken van energie-efficiency en veiligheidsfactoren.

Besteedt hij deze vergelijking uit aan een adviseur of installateur, dan komt hij in aanmerking voor ROB-subsidie. ROB is een programma van SenterNovem voor het terugdringen van niet-CO2 broeikasgassen zoals de fluorverbindingen HFKs, PFKss en SF6. De overheid vergoedt per project maximaal vijfduizend euro. Voorwaarde is dat er in de vergelijking minstens één systeem is opgenomen dat gebruik maakt van natuurlijke koudemiddelen. ROB beloont ook andere projecten die de uitstoot van niet-CO2 broeikasgassen verminderen op het gebied van marktintroductie, ontwikkeling, demonstratie, onderzoek en toepassing. Meer informatie staat op www.senternovem.nl/rob.

Beslagen ten ijs
'Om nu te voorkomen dat we ons zonder kennis en ervaring massaal op het gebruik van natuurlijke koudemiddelen richten, is het van belang eerst kennis en ervaring op te doen', meent Hoogkamer. 'Onze branchevereniging biedt sinds begin vorig jaar een opleiding Natuurlijke Koudemiddelen. Deze stelt deelnemers in staat om koelsystemen uit te voeren met ammoniak of kooldioxide en kleine installaties met koolwaterstoffen. Na afloop van deze cursus kan de installateur zijn klanten optimaal adviseren over energiebesparing en beschikbare subsidies. Daarnaast komen we in augustus met een factsheet met alle energie-efficiënte oplossingen voor onder meer koel- en vriesinstallaties. Deze factscheet is tegen die tijd te downloaden van onze website www.nvkl.nl.'