Hulpverleningsdienst Groningen


Kardinge

Zwemverbod Zilvermeer bij Kardinge

Gepubliceerd: 02 augustus 2007, 16:00
Onderzoek van het waterschap Noorderzijlvest heeft uitgewezen dat er drijflagen met blauwalg aanwezig zijn in de zwemplas Zilvermeer (waterplas bij Kardinge). Voor de plas geldt een zwemverbod. De provincie Groningen heeft waarschuwingsborden geplaatst om recreanten hierop attent te maken.

Blauwalgen produceren giftige stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van mens en dier (honden). Drijflagen van blauwalg vormen een bijzonder risico omdat de blauwalg hierin sterk geconcentreerd is. Inslikken van water kan een vergiftiging veroorzaken. Klachten die optreden wanneer men in aanraking komt met blauwalg zijn nogal uiteenlopend zoals huidirritatie, hoofdpijn, koorts, oorpijn en maag- en darmklachten. Zodra de blauwalgen verdwenen zijn - bijvoorbeeld als gevolg van weersomstandigheden zoals temperatuursdaling , regen en wind - zullen de waarschuwingsborden bij het meer worden verwijderd.

Informatie over gezondheid
Informatie over mogelijke gezondheidsklachten vindt u op de website van de GGD Groningen, www.ggdgroningen.nl onder Gezondheid, Milieu & Gezondheid, Zwemwaterkwaliteit.
U kunt ook telefonisch contact opnemen met de GGD. Telefoonnummer 050 367 4000, op werkdagen van 9.30 16.30 uur.

Kijk voor meer informatie over zwemwaterlocaties ook op: www.provinciegroningen.nl, www.ggdgroningen.nl, www.noorderzijlvest.nl