Provincie Zeeland


02-08-2007 - Zwemverbod Speelmansplaten en Kreekraksluizen

Zwemverbod Speelmansplaten (Zoommeer) en bufferbekken Kreekraksluizen

De Provincie Zeeland heeft met ingang van donderdag 2 augustus 2007 een zwemverbod ingesteld op de volgende twee plaatsen: in het Zoommeer ter hoogte van de Speelmansplaten (gemeente Tholen) en in het bufferbekken van de Kreekraksluizen (gemeente Reimerswaal), als gevolg van blauwalg.

Zwemmen in het water kan leiden tot huidirritatie en oog-, oor-, maag en darmklachten. Het zwemverbod is ter plaatse door middel van borden aangegeven.

Het huidige zomerweer levert verhoogde risicos op voor de'zwemwaterkwaliteit. De hogere temperaturen bevorderen de ontwikkeling van blauwalg. Deze problematiek speelt vooral in het Zoommeer (Speelmansplaten), de Schelde-Rijnverbinding en de Kreekraksluizen (het bufferbekken). Het advies luidt om niet te gaan zwemmen bij aanwezigheid van een drijflaag van blauwalg en/of dode vogels en vissen.

Met betrekking tot het periodieke bacteriologische onderzoek van de overige gecontroleerde zwemplaatsen is vooralsnog geen sprake van normoverschrijding of de aanwezigheid van blauwalgen.

Met uitzondering van de Speelmansplaten te Tholen en het bufferbekken van de Kreekraksluizen, is de zwemwaterkwaliteit op de gecontroleerde zwemlokaties (bijvoorbeeld de kustwateren) dus voldoende en kan er veilig gezwommen worden.

De actuele situatie wordt op de website van de provincie bijgehouden: http://www.zeeland.nl/toerisme_recreatie/zwemwater/

Gezondheidsklachten na het zwemmen in open water kunnen worden gemeld bij de GGD in Zeeland, tel.; 0113-248400.


2 augustus 2007, Brigitte Klinken-v.d. Berg, (0118) 631351, nr 122/07