Groen!

Brussel, 2 augustus 2007

Groen! verwerpt akkoord over het langer openhouden van kerncentrales

Groen! verwerpt akkoord over het langer openhouden van kerncentrales en wil meer investeringen in alternatieve energie en energiebesparing.

Groen! is het helemaal niet eens met het akkoord dat de onderhandelaars op Hertoginnedal deze morgen bereikten over het langer openhouden van een deel van de kerncentrales. De oudere centrales Doel I en II (en mogelijks ook Tihange I) zouden worden gesloten, de 'modernere' centrales zouden langer mogen openblijven.

Hiermee wordt teruggekomen op de beslissing die onder paars-groen was genomen om alle kerncentrales te sluiten tussen 2015 en 2025.

"Op dit ogenblik zijn er reeds voldoende investeringen gepland in alternatieve energieproductie om de sluiting van de eerste kerncentrales in 2015 op te vangen. Door nu te beslissen om een aantal modernere kerncentrales langer open te houden, tot na 2025, wordt een totaal fout signaal gegeven aan toekomstige investeerders en wordt een ernstige hypotheek gelegd op de ontwikkelingskansen van de verdere toekomstalternatieven" zegt Groen! Kamerlid Stefaan Van Hecke.

Deze beslissing zal ook leiden tot een groter veiligheidsrisico. Na het stilleggen in Japan van de grootste kernreactor ter wereld te Kashiwazaki-Kariwa en de menselijke fouten en ongelukken in twee Zweedse en een Duitse kerncentrale, zijn er opnieuw grote vragen over de veiligheid. Ook van meer moderne kerninstallaties. Nergens in de wereld is er ervaring met grote kernreactoren die langer dan 40 jaar operationeel zijn. Materialen degraderen en de kans op een ongeval neemt toe met de leeftijd van de reactoren. Uitbaters van kerncentrales zijn nu al grotendeels vrijgesteld van schadevergoeding in geval van een kernramp, omdat private verzekeringsmaatschappijen weigeren om het risico te dekken. Als het risico van kernenergie te groot geacht wordt om het te dekken, hoe kan men er dan voor pleiten om oude, afgeschreven kerncentrales nog eens tien jaar langer open te houden?

"Groen! is voorstander van het belasten van de winsten die Electrabel maakt op afgeschreven centrales: die winsten moeten geïnvesteerd worden in hernieuwbare energie en energiebesparing. Het debat moet voor Groen! niet gaan over het afromen van een deel van de winsten als de kerncentrales nog eens tien jaar langer mogen openblijven, maar wel over het afromen van de grote winsten die Electrabel/Suez nu reeds maken als gevolg van de oneerlijke monopolievoordelen. Het belasten van de monsterwinsten van Electrabel/Suez is in ieder geval geen reden om de kerncentrales langer open te houden, integendeel zelfs", aldus Stefaan Van Hecke.

De extra gelden voor het onderzoek naar de vierde generatie kernreactoren, is voor de Groenen dan ook weggesmeten geld.

Stefaan Van Hecke, Kamerlid voor Groen!, fractieleider ad interim