GroenLinks


2 augustus 2007

GroenLinks wil dat minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat onmiddellijk maatregelen neemt om de veiligheid van de Brabantroute te garanderen. Het blijkt dat er alleen al dit jaar zes ongevallen hebben plaatsgevonden. Op 26 juli jl. is Tilburg ternauwernood ontsnapt aan een rampzalige botsing tussen een trein met brandbare gassen en een personentrein. GroenLinks kamerlid Duyvendak wil dat de minister onmiddellijk maatregelen neemt om de veiligheid voor de omwonenden te garanderen.

Uit een brandbrief van de Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant van vandaag blijkt dat Tilburg op 26 juli jl. aan een ramp ontsnapt is. Een trein met brandbare gassen kwam op slechts drie meter afstand van een personentrein tot stilstand. Uit cijfers blijkt dat het aantal incidenten sinds 2004 met 60% toegenomen. Alleen al dit jaar hebben er zes ongevallen plaatsgevonden.

De diverse ministers van Verkeer en Waterstaat zeggen al jaren toe het vervoer van de gevaarlijke stoffen op de Brabantroute terug te dringen. In werkelijkheid neemt het vervoer van gevaarlijke stoffen op de spoorlijn tussen Klijfhoek en Venlo alleen maar toe. Volgens GroenLinks-Kamerlid Wijnand Duyvendak is er sprake van een onaanvaardbare situatie. "Minister Eurlings lijkt geen enkele haast te hebben deze situatie aan te pakken, terwijl er dagelijks levensgevaarlijke treinen door dit dichtbevolkte gebied denderen.", aldus Duyvendak. Hij eist van minister Eurlings snel maatregelen om de veiligheid te verbeteren. Verder wil de GroenLinks-politicus dat Eurlings zijn toezegging nakomt om het vervoer van gevaarlijke stoffen in Noord-Brabant terug te dringen.

Duyvendak heeft over de veiligheidsrisicos van de Brabantroute inmiddels vragen gesteld aan minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat. Als de Brabantroute niet op korte termijn veiliger wordt wil het Kamerlid van GroenLinks dat Eurlings deze spoorlijn sluit voor goederenvervoer.