Stichting Wakker Dier

Onzinnig gesleep met dieren moet ophouden!
(2 augustus 2007)
Jaarlijks worden een half miljoen Nederlandse slachtlammeren op een ellendig veetransport gezet naar slachterijen in Zuid-Europa. Terwijl in Nederland vooral lamskotelet uit Nieuw-Zeeland wordt gegeten. Aan het massale en vaak onzinnige gesleep met schapen, geiten en kalveren moet zo snel mogelijk een einde worden gemaakt, stelt Stichting Wakker Dier vandaag in een brief aan Landbouwminister Verburg, in reactie op de nieuwe uitbraak van de dierziekte Blauwtong. Minder gesleep met dieren geeft minder dierenleed en minder verspreiding van dierziektes. Een gezonde veesector is economisch niet afhankelijk van kwetsbare transporten met levend vee.

De Nederlandse schapensector is volledig afhankelijk geworden van levende export van jaarlijks een half miljoen lammeren naar slachthuizen in voornamelijk Frankrijk. Dit terwijl tweederde van de consumptie in Nederland van schapenvlees uit het buitenland afkomstig is, met name uit Nieuw- Zeeland. De Nederlandse lammeren worden levend vervoerd naar Frankrijk en daar pas geslacht vanwege lagere slachtkosten en om een Franse herkomst van het vlees te suggereren voor de Franse consument.

De geitensector blijft jaarlijks met tienduizenden geitenbokjes zitten, die als 'bijproduct' voor de melkproductie geboren zijn. Deze bokjes worden na geboorte in een paar weken vetgemest en vervolgens naar Zuid-Europese slachterijen versleept. Toen de export dit voorjaar tijdelijk verboden was, werden de bokjes na geboorte gelijk dood gemaakt, zo gaven bronnen in de agrarische sector aan. Ook de geitensector zelf heeft aangegeven de levende export van geitenbokjes onwenselijk te vinden.

Een half miljoen jonge kalveren worden jaarlijks uit landen als Polen en Italië opgekocht om in Nederland in zes maanden vetgemest te worden. Een groot deel wordt opzettelijk bloedarmoede toegebracht om het kalfsvlees blank te houden. Nederland is het meest kalfdichte land ter wereld.

Vaccinatie is voor Wakker Dier ook een belangrijk middel om dierziektes tegen te gaan. Ook tegen blauwtong kan worden gevaccineerd maar het onderzoeksinstituut CIDC noemde vaccinatie eerder 'handelseconomisch niet aantrekkelijk'. Daarnaast is de veedichtheid een cruciale factor bij blauwtong. Niet voor niets blijft Nederland, als meest veedichte land ter wereld, ook deze veeziekte niet bespaard.