Ministerie van Defensie

02-08-2007 16:51

PERIODIEK OVERZICHT AFGHANISTAN

Manschappen van Task Force Uruzgan aangetreden tijdens commandowisseling Van Griensven en Geerts - Foto: Gerben van Es, AVDD

Terwijl het commando van Task Force Uruzgan gisteren is overgedragen van kolonel Hans van Griensven aan kolonel Nico Geerts gaan de operaties en projecten in de provincie gewoon door.

Het provinciaal bestuur is bezig met de voorbereidingen voor de Sub National Consultations die van 5 tot en met 9 augustus in Tarin Kowt plaatsvinden. Tijdens deze consultaties spreken vertegenwoordigers van de ministeries uit Kabul met ongeveer 100 vertegenwoordigers van alle districten uit Uruzgan. Doel is het vaststellen van ontwikkelingsstrategieën en plannen voor de departementen in Uruzgan. Het PRT en USAID begeleiden en ondersteunen dit proces.

Afgelopen week vond een aantal shuraâs plaats. Door de dood van de Taliban leider Qari Faiz Mohammed eerder deze maand, kwamen lokale stamoudsten in de omgeving bij elkaar. De shura had een positief karakter en werd afgesloten met de toezegging tot nadere samenwerking met ISAF en het houden van reguliere shuraâs.

In het PRT huis van het Provinciaal Reconstructie Team werd op 26 juli een shura gehouden met de lokale autoriteiten en leiders uit Tarin Kowt. De aanleiding was een schietincident op dezelfde dag. Een bestuurder van een voertuig reageerde niet op een stopteken van de ISAF militairen en dat resulteerde in verwondingen bij de bestuurder en twee kinderen die ook in het voertuig zaten. Tijdens de shura is aan de vertegenwoordigers van de lokale bevolking uitgelegd wat er gebeurde. De gewonden zijn de volgende dag uit het militaire ziekenhuis op Kamp Holland ontslagen.

Niet alleen de Nederlandse media hebben het afgelopen jaar de Nederlandse militairen in Kabul, Kandahar, Tarin Kowt en Deh Rawod bezocht, maar ook buitenlandse media hebben interesse getoond voor de missie van de Air Task Force in Kandahar en de Task Force in Uruzgan. Een bijzonder goede ontwikkeling was het recente bezoek van negen Afghaanse journalisten aan de provincie. De groep was verdeeld in drie cameraploegen, twee reporters van de radio en één journalist voor de krant. Ze hebben een beeld gekregen van de ANAP politietraining, bezochten de Trade Trainingschool, Governors compound en de bazaar in Tarin Kowt. Daarnaast zijn diverse interviews gehouden met commandant Taskforce Uruzgan en PRT, het lokale bestuur, bewoners en kopstukken van Tarin Kowt. Het bezoek leidde tot tevredenheid over het geboden programma en een afspraak tot een vervolgbezoek aan de regio.

Het rapport van UNAMA/AIRC over het optreden in Chora is nagenoeg afgerond. De resultaten van dit onderzoek en van het onderzoek dat Defensie heeft gehouden, komen op korte termijn aan de orde in de Kamerbrief die de Kamer is toegezegd.

Op 24 en 25 juli namen strijders van Opposing Militant Forces (OMF) in de omgeving van Kala kala Afghaanse veiligheidstroepen onder vuur. Een dag later kwamen militairen van de TFU hier in vuurcontact met OMF. Op 26 juli kwam een andere Nederlandse patrouille in vuurcontact met OMF in de omgeving van Nyazi. In de omgeving van Poentjak was dit het geval op 28 juli.

Tijdens de diverse missies van de F-16âs hebben de straaljagers onder meer ondersteuning geleverd aan ISAF grondtroepen in Helmand die het aantal Talibanstrijders rondom de Helmand rivier terugdringen. Dat gebeurde op 23 juli in de omgeving van de Kajaki dam, op 27 juli in de omgeving van Sangin, en op 28 juli in Gereshk. Op 27 juli ondersteunden de jachtvliegtuigen de ISAF-troepen in de omgeving van Now Zad en op dezelfde dag in de omgeving van Nurestan. Vermoedelijk zijn bij alle vuurcontacten slachtoffers gevallen aan de zijde van de tegenstander.

De Apache gevechtshelikopters zijn de afgelopen tijd een aantal keer ingezet als Quick Reaction Force, waarbij het boordkanon is gebruikt. Daarnaast zijn ze meerdere malen ingezet om medische evacuatie- en bevoorradingsvluchten te begeleiden. Ook de Afghaanse politie (ANP) werd op 25 juli door de Apaches ondersteund toen zij in vuurcontact kwamen nabij Kahakrez. Hierbij zijn mogelijk slachtoffers gevallen.

De Chinook transporthelikopters zijn veelvuldig ingezet voor de rotaties van de Task Force en de bevoorrading van de bases. De bemanning van het eerste detachement is vorige week geroteerd.

In de omgeving van het vliegveld in Kandahar is op 24 juli een raket neergekomen. Het projectiel heeft geen schade aangericht.