D66

Stop geweld tegen homo's

2 augustus 2007

D66 protesteert aanstaande zaterdag tijdens de Gay Pride in Amsterdam tegen het toenemende geweld tegen homo's en lesbo's. De sociaal-liberalen zijn teleurgesteld dat het kabinet geen specifiek registratiesysteem wil invoeren voor delicten met een homofobe achtergrond. Op de D66-boot zullen Tweede Kamerlid Boris van der Ham, Europarlementariër Sophie in 't Veld en gemeenteraadslid Petra Hoogerwerf meevaren tijdens de Canal Parade.

Tweede Kamerlid Boris van der Ham kreeg een jaar geleden al een meerderheid van de Kamer achter zijn voorstel om homofoob geweld apart te registreren. Tot zijn teleurstelling wil de huidige coalitie dit voorstel maar gedeeltelijk uitvoeren. Van der Ham: "Het kabinet doet nu wel een paar stappen in de goede richting, maar de Kamer schaarde zich hier al in mei 2006 achter. Bovendien verzuimt het kabinet harde toezeggingen te doen over het landelijk monitoren van homofoob geweld. Al met al heeft het kabinet te weinig aandacht voor deze problemen."

D66-Europarlementarier Sophie in 't Veld zet zich vanuit Brussel in voor rechten van homo's in bijvoorbeeld Oost-Europa en Rusland. Hierbij waren felle tegendemonstraties van vooral orthodoxe christenen die de homo's en hun sympathisanten bedreigden en in elkaar sloegen. In 't Veld: "De laatste tijd krijg ik wel eens de vraag waarom ik me specifiek inzet voor `homo-rechten'. Die mensen hebben een verkeerd beeld van de opvattingen van D66. Wij komen op voor de mensenrechten en die gelden voor iedereen. Het probleem is alleen dat vooral homo's die rechten niet worden gegund in het huidige Europa. Als christenen het recht wordt ontzegd om hun geloof te belijden, zal ik ook protesteren."

Ook in Amsterdam vraagt D66-raadslid Petra Hoogerwerf regelmatig aandacht voor intolerantie en homofoob geweld. Hoogerwerf: "Nog niet zo heel lang geleden kwamen homo's en lesbo's van over de hele wereld naar Amsterdam, omdat het hier gebéurde. Nu lijkt Amsterdam te zijn ingedut en lijken intolerantie en homofoob geweld toe te nemen. D66 maakt zich daar grote zorgen over. Juist in het tolerante Amsterdam moet iedereen kunnen leven zoals hij zelf wil."