Gemeente Zoetermeer

Zoetermeer naar 2e ronde: Gemeente Zoetermeer dingt mee naar de R&M prijs 2007

De gemeente Zoetermeer dingt mee naar de R(uimte) & M(obiliteit) prijs 2007, voor het meest succesvolle leisureproject in Nederland wat betreft locatie, inrichting, bereikbaarheid en mobiliteit. Zoetermeer is in de 2e ronde met vijf andere projecten geselecteerd vanwege de voorbeeldfunctie voor vergelijkbare situaties.

Er zijn diverse redenen waarom het leisureproject succesvol is. De ligging van Zoetermeer speelt een rol. Centraal tussen Nederlands grootste bevolkingsconcentraties wordt de gemiddelde reisafstand geminimaliseerd. De aanwezigheid van succesvolle leisurevoorzieningen als SnowWorld en DWD werkt als een magneet op andere voorzieningen.

Zoetermeer heeft met het beleidskader leisure een uniek instrument in huis waarmee haar beleidsdoelstelling om van de stad een leisurestad te maken op een effectieve en duurzame manier werkelijkheid kan worden. Het kader is vastgesteld (2003) door de gemeenteraad, zodat er voor iedereen duidelijkheid is over de bedoeling van het beleid. Uitvoerig onderzoek wees uit welke vormen van leisure kansrijk zijn en passen binnen de identiteit van Zoetermeer.

Leisure heeft ruimte nodig, trekt veel mensen aan en dus ook veel verkeer. Hoe gaan wij hier mee om? Het Programma Ruimte & Mobiliteit zoekt succesvolle leisureprojecten in Nederland waar robuuste en duurzame oplossingen worden gerealiseerd. Oplossingen wat betreft de locatiekeuze en een goede inpassing in de omgeving, in combinatie met oplossingen voor bereikbaarheid en mobiliteit. Oplossingen die vernieuwend en tegelijkertijd robuust en duurzaam zijn, waarvoor durf en lef nodig is en waarbij risicos onvermijdelijk zijn, aldus de website (www.ruimte-mobilititeit.nl) van het programma R&M.

Begin september worden de genomineerden definitief bekend gemaakt.

Het Programma Ruimte & Mobiliteit is een programma van het KPVV in samenwerking met Nirov, CROW en Vereniging STADSWERK Nederland. Het programma ondersteunt decentrale overheden bij de vormgeving en uitvoering van beleid voor ruimtelijke ordening en mobiliteit.