Gemeente Zoetermeer

Duurzame ontwikkeling: Learning by doing!

De wethouders Dion van Steensel van de gemeente Dordrecht, Lian Merkx van Delft en Frank Speel van Zoetermeer hebben een opmerkelijk initiatief genomen; ze hebben een vereniging opgericht om het duurzaam denken en handelen in de samenleving te stimuleren; de vereniging voor lokale Natuur- en Milieucommunicatie.

Wat is er zo opmerkelijke aan dit initiatief?

Op allerlei niveaus in Nederland worden projecten bedacht en uitgevoerd om duurzame ontwikkeling te bevorderen. De drie wethouders haken aan bij een beweging die in de lokale samenleving al spontaan is ontstaan. Zij signaleren binnen hun gemeenten een intensivering van de communicatie over natuur- en milieuvraagstukken. En dat is niet alleen te danken aan het Al Gore-effect! Er vindt steeds meer interactie plaats tussen verschillende groepen in de lokale samenleving rond natuur- en milieuvraagstukken. Vanuit de overtuiging dat dit gegeven zich niet tot enkele gemeenten beperkt en veel geleerd kan worden door samen te werken is de vereniging voor lokale Natuur en Milieucommunicatie(NMC) opgericht.

In de praktijk blijken vooral de Natuur- en Milieucentra in de gemeenten een belangrijke rol vervullen. Van oudsher hebben zij een sterke relatie met het onderwijs en de individuele burger. Maar de afgelopen jaren zijn zij ook bewust op zoek gegaan naar de relatie met het gemeentelijk (milieu)beleid. Het overleg met ambtenaren van verschillende afdelingen is sterk toegenomen.Voor de politiek vormen deze NMCentra een ideale brug naar de burgers. Omdat zij ook steeds meer samenwerken met andere (maatschappelijke) organisaties, zoals waterschappen, woningcorporaties, bewonersorganisaties e.a. ontstaan er interessante lokale netwerken waarbinnen directe communicatie plaatsvindt en waarbij de grenzen van natuur en milieu voorzichtig verlegd worden naar duurzame ontwikkeling.

De nieuwe vereniging voor lokale NMC wil onder andere deze lokale netwerken rond bepaalde themas, zoals klimaatverandering, energie en water, met elkaar en met landelijk opererende organisaties verbinden. (Inter)nationale vraagstukken kunnen worden vertaald naar herkenbare situaties in de eigen leefomgeving. Zo ontstaat een buitengewoon interessant communicatienetwerk dat in potentie alle niveaus in de samenleving met elkaar verbindt: van kleuter tot minister-president!

Om dit doel te bereiken zal nog het nodige geïnvesteerd moeten worden in de organisatie- ontwikkeling van bestaande NMCentra en het opzetten van nieuwe NMCentra in die gebieden waar er nog geen zijn.

Ook daarin wil de vereniging een centrale rol vervullen.

Inmiddels hebben de 10 grootste Natuur en Milieucentra in Nederland via een manifest duidelijk gemaakt dat zij dit initiatief van harte ondersteunen. Met verschillende ministeries wordt overleg gevoerd over mogelijke samenwerking om de doelstellingen van de vereniging te realiseren.

Meer informatie vindt u op www.lokale-nmc.nl


* cartoon.pdf (141.94 KB)