KPN NV

27 juli 2007

Even een antennetje plaatsen

Een antenne vervangen op het dak is vaak al niet eenvoudig. Het wordt een regelrechte uitdaging als de antenne 8000 kilo weegt en op 356 meter boven het maaiveld opgehangen moet worden. De analoge televisiezendantenne van KPN Broadcast Services op het topje van de zendmast in IJsselstein is sinds december vorig jaar buiten gebruik en moet worden vervangen door een nieuwe digitale antenne met landelijk bereik. De Gerbrandytoren, zoals de mast officieel heet, is de hoogste toren van Nederland en verslaat zelfs de Eiffeltoren met zestig meter. Dus hoe doe je dat? Een hijskraan haalt het niet. Een speciale hijsinstallatie bouwen is technisch een ingewikkelde en in verschillende bouwfases zeker niet ongevaarlijke klus. Bovendien kost het een paar maanden om alles op te bouwen en weer af te breken. De oplossing is even spectaculair als snel. Een speciale hijshelikopter doet het in pakweg twee dagen.

Zwitserse specialisten
KPN heeft een contract afgesloten met het in hijswerk gespecialiseerde Zwitserse bedrijf Helog Heliswiss. De Zwitsers zullen in naar schatting zes vluchten de oude antennes naar beneden transporteren en de nieuwe plaatsen. Het precieze aantal vluchten zal afhangen van de maximale hijslast van de betrokken helikopter en de gewichten van de antennedelen en adapterplaat. Gebruik wordt gemaakt van een Super Puma AS 332 C1-helicopter. Het maximale hijsvermogen ligt rond 4500 kilo, dus de antenne gaat in stukken naar boven. De twee motoren leveren elk 1742 PK en kunnen de helikopter een voorwaartse snelheid geven van maximaal 290 km/u. Naast hijswerk is het toestel, afhankelijk van de ingebouwde uitrusting, ook geschikt voor het blussen van branden, reddingswerk en transport. Twee piloten besturen het toestel, dat maximaal 17 passagiers kan vervoeren.

VolkerWessels Telecom | Mobiel
De uitvoering van de werkzaamheden op grote hoogte is in handen van VolkerWessels Telecom | Mobiel. Bouwen op grote hoogte is hun specialiteit. Zij zijn bekend met het werken in deze Gerbrandytoren. Medewerkers van dit bedrijf plaatsten kerstverlichting hierin en zorgden zo voor de grootste kerstboom ter wereld.

Strenge veiligheidseisen
Vanzelfsprekend zullen de vluchten en werkzaamheden aan strenge veiligheidseisen voldoen. In Nederland is de Inspectie Verkeer en Waterstaat daarvoor de controlerende instantie, daarnaast kijkt de burgemeester van IJsselstein naar de noodzakelijke openbare orde- en verkeersaspecten. De helikopter mag met zijn last niet over bewoond gebied vliegen. Ook mogen zich geen mensen bevinden onder de vluchtbewegingen. Daarvoor is een verkeersplan ontwikkeld naast een veiligheidsplan. De landingsplaats van de helikopter is zo gekozen dat bewoners in de omgeving zo min mogelijk overlast ondervinden.

De helikopterwerkzaamheden, een voor Nederland zeldzaam en spectaculair kijkspel, zijn gepland op donderdag 2 en vrijdag 3 augustus. Om de werkzaamheden van nabij te kunnen volgen, wordt op 2 augustus in het zicht van de toren aan de Edisonstraat in IJsselstein een persruimte ingericht. Vanaf 12.00 uur is de pers welkom. De helicopters zullen naar verwachting tussen 12.00 en 12.30 arriveren. De werkzaamheden zullen rond 13.00 uur aanvangen. Voor de visuele pers zal een tweede helicopter met speciale gestabiliseerde camera opnames maken op hoogte. Die opnames zullen vrij voor gebruik ter beschikking gesteld worden. Vanwege de noodzakelijke veiligheidsmaatregelen dienen journalisten zich van tevoren te melden als ze van de persfaciliteiten gebruik willen maken.

Wie in IJsselstein aanwezig wil zijn, wordt verzocht dat even door te geven aan KPN Mediarelaties, telefonisch 070- 44 66300, of per email press@kpn.com.


-----------------------
Uitnodiging

Corporate Communicatie
Mediarelaties
Telefoon
(070) 446 63 00
E-mail
press@kpn.com |Datum


---- --