Nederlandse Moslim Omroep

Hilversum, 31 juli 2007


----------

Seculiere republiek India viert zestig jaar onafhankelijkheid tussen de schaduw van het verleden en de opkomst als supermacht

Documentair eerbetoon aan India als land van veelzijdigheid in vrijheid

De grootste godsdienst in India is het hindoeïsme maar tegelijkertijd is India het tweede moslimland van de wereld. De NMO, die in haar programma's steeds de diverse schakeringen van de islam op de voorgrond plaatst, zendt met deze tweedelige documentaire van Shazia Khan een film uit die eveneens een lans breekt voor diversiteit. India, zo laat zij zien, is een land van hindoes, moslims, joden, katholieken en protestanten. Leef in vrijheid en laat anderen hun vrijheid, is het devies. Historica Romila Thapar stelt in Khan's documentaire dat Indiërs zich zelfs minder identificeren met hun godsdienst dan met hun kaste.

De documentaire zoomt in op de kuststaat Kerala in Zuid-India, antiek knooppunt van handelsroutes tussen de Westerse en de Arabische wereld. Hier verlieten specerijen en andere goederen het land en kwamen nieuwe religies binnen. Staat Kerala symbool voor het contrastrijke India, de onafhankelijkheidsstrijd tegen de Britse overheersing wordt door Khan opgevoerd als periode van godsdienststrijd en fanatiek religieus zelfbewustzijn. Temidden van de wreedste godsdienstige excessen vond na de onafhankelijkheid een exodus plaats van miljoenen moslims die naar Pakistan trokken en nog meer hindoes en sikhs die in omgekeerde richting naar India kwamen.

Dit eerste deel van de documentaire is een inleiding tot het tweede deel dat de NMO volgende week uitzendt en dat zich concentreert op de positie van de moslims in het moderne India.

Tweedelige documentaire Caravan

Uitzending deel I: donderdag 2 augustus 2007 van 23.35 tot 00.35 uur op Nederland 2

Herhaling deel I: maandag 6 augustus 2007 van 10.35 tot 11.35 uur op Nederland 2

Uitzending deel II: donderdag 9 augustus van 23.35 tot 00.35 uur op Nederland 2

Herhaling deel II: maandag 13 augustus van 10.35 tot 11.35 uur op Nederland 2




Nederlandse Moslim Omroep