Nutreco NV

PERSBERICHT

Amersfoort, 2 augustus 2007

61% hoger bedrijfsresultaat in 1e halfjaar door groei diervoeding en visvoer


· Omzet stijgt met 25% naar EUR 1.679 miljoen o Autonome omzetstijging 8%, acquisities 5%, prijsstijging (impact grondstoffen) 13% en valuta-effecten -1%


· Bedrijfsresultaat uit `continuing operations' EUR 47 miljoen (+ 61%) o Bedrijfsresultaat uit `continuing operations' voor bijzondere posten +34% o Stijging bedrijfsresultaat voor bijzondere posten in diervoeding met 49% door efficiencyverbeteringen, hogere volumes en acquisities o Autonome groei visvoer leidt tot 18% hoger bedrijfsresultaat voor bijzondere posten


· Gewone winst per aandeel uit `continuing operations' EUR 1,07 (+23%) o Intermidividend per gewoon aandeel EUR 0,35 (2006: EUR 0,30)


· Acquisities aangekondigd met circa EUR 600 miljoen omzet op jaarbasis o BASF premixactiviteiten in acht landen (gedeeltelijk afgerond) o Maple Leaf diervoeding in Canada (afgerond 20 juli 2007)

Wout Dekker, CEO van Nutreco: "Nutreco heeft een uitstekend eerste halfjaar gehad in 2007. We zijn erin geslaagd een substantieel hoger bedrijfsresultaat te behalen - niet tegenstaande alle dynamiek in de grondstoffenmarkten - op basis van zowel een sterke autonome groei van onze kernactiviteiten als een uitstekende bijdrage van recente acquisities in China, Rusland, India en Nederland. In West-Europa heeft de reorganisatie van de diervoedingbedrijven de gewenste efficiencyverbeteringen opgeleverd. Het is onze ambitie om door autonome groei en acquisities, productinnovaties en de besparingen van het `Nutreco Sourcing Initiative' in 2010 een verdubbeling van het Nutreco bedrijfsresultaat van 2006 te realiseren. De eerste zes maanden van 2007 tonen aan dat we op de goede weg zijn."

Kerncijfers
(EUR x miljoen)

1H 2007 1H 2006 Verschil Omzet uit `continuing operations' 1.679,1 1.347,3 24,6% Bedrijfsresultaat uit `continuing operations' 47,1 29,3 60,8% Winst na belastingen uit `continuing operations' 37,1 30,4 22,0%

Winst na belastingen uit `discontinued operations' 3,3 405,6

Winst over de periode toekomend aan
aandeelhouders van Nutreco 39,6 435,4

Gewone winst per aandeel uit `continuing operations' (EUR) 1,07 0,87 23,0%

Interim dividend (EUR) 0,35 0,30

Geen accountantscontrole toegepast 1

Acquisities en desinvesteringen
Op 19 februari 2007 heeft Nutreco de overname bekend gemaakt van de premixactiviteiten van BASF in Polen, Italië, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Mexico, Guatemala, China en Indonesië. Deze transactie vindt plaats onder voorbehoud van de goedkeuring van de desbetreffende regelgevende- en mededingingsautoriteiten en zal hoogstwaarschijnlijk in het derde kwartaal in de meeste landen worden afgerond. Naar verwachting zal deze acquisitie nog geen bijdrage leveren aan het resultaat in 2007. De totale omvang van deze transactie bedraagt EUR 60 miljoen inclusief investeringen, integratie en transformatiekosten. Voor deze integratie- en transformatiekosten zullen voorzieningen van naar schatting EUR 8 á 10 miljoen worden getroffen. Na integratie en transformatie leveren de verworven activiteiten van BASF naar verwachting een bijdrage van EUR 10 miljoen aan Nutreco's operationele winst in 2009.

Nutreco heeft op 1 juni 2007 de resterende 40% van de aandelen in Trouw Nutrition Mexico verworven. Op 4 juni 2007 heeft Nutreco de verkoop van de dierfokkerijactiviteiten van `Euribrid' afgerond tegen een verkoopprijs van EUR 47,5 miljoen. Een deel zal in termijnen worden betaald. Het resultaat na belasting tot aan het moment van verkoop en de boekwinst op verkoop na belasting is opgenomen onder winst na belasting uit `discontinued operations'.

Nutreco heeft op 20 juli 2007 de overname afgerond van de diervoedingactiviteiten van Maple Leaf Foods Inc. Op verzoek van de mededingingsautoriteiten is de Maple Leaf visvoeractiviteit in Canada doorverkocht aan derden. De totale omzet van de overgenomen bedrijfsactiviteiten van Maple Leaf Foods bedraagt op jaarbasis circa EUR 400 miljoen. Vanaf 20 juli 2007 vinden deze activiteiten plaats onder de naam Nutreco Canada Inc. De resultaten worden vanaf die datum opgenomen in de resultaten van Nutreco. De verwachting is dat Nutreco Canada Inc. in 2007 (5 maanden) circa EUR 200 miljoen omzet zal toevoegen met een bedrijfsresultaat voor afschrijving en amortisatie (EBITDA) van EUR 14-16 miljoen.

De markten voor diervoeding en visvoer laten een aantrekkelijke groei zien waarvan Nutreco duidelijk weet te profiteren. Dekker: "De overname van de diervoedingactiviteiten van BASF in acht landen en van Maple Leaf Foods in Canada en de Verenigde Staten betekent een verdere versterking van onze posities in interessante groeimarkten. Nutreco is inmiddels een speler van formaat met activiteiten in alle werelddelen en er is voldoende ruimte voor verdere groei in deze gefragmenteerde markt waarin jaarlijks zo'n EUR 160 miljard wordt omgezet. Nieuwe acquisities behoren zeker tot de mogelijkheden, maar we willen ook veel aandacht geven aan het stimuleren van de autonome groei. Verder zullen de diervoedingbedrijven van BASF en Maple Leaf Foods worden geïntegreerd binnen de Nutreco-organisatie zodat de synergievoordelen maximaal zijn en we optimaal gebruik kunnen maken van innovatieve ideeën en 'best practices'."

Nutreco Sourcing Initiative
Voor het Nutreco Sourcing Initiative is inmiddels een organisatie opgezet waarmee wereldwijde inkoop van grondstoffen en diensten mogelijk zal zijn. De besparingen in 2009 zullen naar schatting zo'n EUR 25 miljoen bedragen.

'Feed, Food & Fuel': Kennis is essentieel om de uitdaging aan te kunnen Naast synergievoordelen als gevolg van de integratie van nieuwe bedrijfsonderdelen en kostenbesparingen, moeten ook innovatieprogramma's als aanjager fungeren voor autonome groei. De R&D faciliteiten zijn Nutreco's voornaamste kennisclusters en samen met de werkmaatschappijen introduceren zij innovatieve producten die oplossingen bieden voor nieuwe uitdagingen van Nutreco's klanten overal in de wereld. Dekker: "In Azië, Latijns-Amerika en Rusland is er een sterke groei in de vraag naar - veilig en betrouwbaar - vlees en kweekvis; hiervoor zullen de gewenste producten worden aangeboden. In de Noordamerikaanse en Europese markten staan we voor grote uitdagingen nu er sprake is van toenemende schaarste aan grondstoffen onder andere als gevolg van het gebruik voor biobrandstoffen. Voor Nutreco liggen hier kansen om op basis van de ervaring met het gebruik van reststromen en bijproducten uit de levensmiddelenindustrie nieuwe producten te ontwikkelen uit de eiwithoudende co-producten uit de biobrandstoffenindustrie. Dit belangrijke vraagstuk is uitgebreid aan de orde geweest op Nutreco's AgriVision conferentie 'Balance the Challenge' in juni in Noordwijk (Nederland). Zo'n 340 participanten uit 33 landen hebben hier gedebatteerd over de grote uitdagingen voor de mondiale vlees- en diervoedingmarkten."

Geen accountantscontrole toegepast 2

TOELICHTING FINANCIËLE RESULTATEN

Omzet
In het eerste halfjaar van 2007 bedroeg de omzet van Nutreco's `continuing operations' EUR 1.679,1 miljoen. Dit is een stijging van EUR 331,8 miljoen (24,6%) ten opzichte van de vergelijkbare basis in 2006. Deze stijging kwam voort uit een autonome groei van 8%, de bijdrage van acquisities was 5% en 13% werd veroorzaakt door prijseffecten onder andere als gevolg van de doorberekening van gestegen grondstofkosten voor diervoeding en visvoer. Het valuta-effect was beperkt met minus 1%.

Bedrijfsresultaat
Het bedrijfsresultaat uit `continuing operations' inclusief bijzondere posten steeg met 60,8% tot EUR 47,1 miljoen (2006: EUR 29,3 miljoen). Het bedrijfsresultaat van de `continuing operations' exclusief bijzondere posten is met 33,9% gestegen tot EUR 49,0 miljoen (2006: EUR 36,6 miljoen).

De kernactiviteiten diervoeding en visvoer boekten een hoger bedrijfsresultaat dan in 2006. Het bedrijfsresultaat voor bijzondere posten van de diervoedingactiviteiten was met EUR 30,0 miljoen 48,5% hoger dan in 2006. Zowel de mengvoeractiviteiten (+30,8%) als de premixactiviteiten (+67,3%) boekten een aanzienlijk hoger resultaat. Deze stijging werd veroorzaakt door efficiencyverbeteringen in West-Europa, hogere opbrengsten door volumegroei en de bijdrage van acquisities.

Het bedrijfsresultaat voor bijzondere posten van visvoer steeg met 18,2% tot EUR 21,4 miljoen voornamelijk als gevolg van aanhoudende groei in de mondiale viskweeksector. Met name in Noorwegen en Chili was er een sterke toename van de verkopen van zalmvoer als gevolg van goede kweekcondities in de winterperiode door een milde temperatuur van het zeewater. Ook in het visvoer voor overige gekweekte vissoorten was er sprake van een aanhoudende toename van de verkopen met name in het Middellandse Zeegebied.

Het bedrijfsresultaat voor bijzondere posten van de vleesactiviteiten is met 4,2% gestegen tot EUR 7,5 miljoen. De resultaten van de kipactiviteiten in Spanje waren goed ondanks de gestegen grondstofkosten. Het resultaat van de Spaanse varkensvleesactiviteiten was lager dan in 2006.

Netto financieringsbaten
Het saldo van financieringsbaten en -lasten uit `continuing operations' was een bate van EUR 0,9 miljoen (2006: EUR 4,8 miljoen).

De financiële bate van EUR 8,4 miljoen (2006: EUR 6,5 miljoen) is voornamelijk de rentevergoeding op de kaspositie. De financiële lasten bedragen EUR 7,8 miljoen (2006: EUR 9,5 miljoen) en bestaan voornamelijk uit rentelasten over de onderhandse lening en het dividend van EUR 2,3 miljoen op de cumulatief preferente aandelen.

Het valutakoersresultaat in het eerste halfjaar van 2007 leverde een bate op van EUR 0,3 miljoen (2006: EUR 7,8 miljoen inclusief een vrijval van een reserve voor valuta-omrekeningsverschillen).

Winstbelastingen
De belastingen stegen van EUR 4,2 miljoen naar EUR 10,9 miljoen. De effectieve belastingdruk zal in 2007 naar verwachting 22-23% bedragen.

Winst na belastingen uit `discontinued operations' De winst na belastingen uit `discontinued operations' bedroeg EUR 3,3 miljoen. Dit betreft het nettoresultaat van de fokkerijactiviteiten tot aan het moment van verkoop en de boekwinst op de verkoop van deze activiteiten.

Winst over het eerste halfjaar
De winst over het eerste halfjaar toekomend aan aandeelhouders van Nutreco bedraagt EUR 39,6 miljoen. In 2006 was deze winst inclusief de boekwinst op de verkoop van Marine Harvest EUR 435,4 miljoen. De gewone winst per aandeel was EUR 1,17 (2006: EUR 12,76).

Geen accountantscontrole toegepast 3

De winst na belastingen uit `continuing operations' steeg met 22,0% tot EUR 37,1 miljoen (2006: EUR 30,4 miljoen). De gewone winst per aandeel uit `continuing operations' steeg met 23,0% tot EUR 1,07 (2006: EUR 0,87).

Liquide middelen en kapitaalstructuur
De netto kaspositie op 30 juni 2007 bedroeg EUR 201,8 miljoen. (31 december 2006: EUR 236,6 miljoen). Op 24 mei 2007 heeft de Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders (BAVA) goedkeuring verleend aan Nutreco Holding N.V. voor een voorgenomen terugbetaling van EUR 5 in aandelenkapitaal per gewoon aandeel (ongeveer EUR 170 miljoen). De uitkering van EUR 5 per gewoon aandeel zal in augustus 2007 worden geëffectueerd. De ex- datum zal op korte termijn middels een persbericht worden bekendgemaakt. Over deze terugbetaling zal geen dividendbelasting verschuldigd zijn. In het eerste halfjaar van 2007 kocht Nutreco eigen aandelen in voor een bedrag van circa EUR 16,5 miljoen.

Nutreco heeft op 20 juli 2007 de overname afgerond van de diervoedingactiviteiten van Maple Leaf Foods Inc. voor een bedrag van circa EUR 345 miljoen, waarvan ruim EUR 200 miljoen zal worden gefinancierd door rentedragende schuld. Het restant van de koopsom zal worden gefinancierd uit de kaspositie.

Het totaal eigen vermogen van Nutreco op 30 juni 2007 bedraagt EUR 752,8 miljoen (31 december 2006: EUR 749,6 miljoen). De kapitaaluitkering van EUR 170 miljoen zal in mindering worden gebracht op het eigen vermogen.

De kapitaaluitkering en de aandeleninkoop zijn, in aanvulling op het superdividend van EUR 314 miljoen en de aandeleninkoop van EUR 50 miljoen in 2006, vervolgstappen in de optimalisatie van de kapitaalstructuur. Nutreco vindt een kapitaalstructuur met een verhouding nettoschuld ten opzichte van het eigen vermogen van circa 100% passen bij het nieuwe risicoprofiel van de onderneming. Daarnaast zal de kapitaalstructuur gebaseerd moeten zijn op een nettoschuld van maximaal driemaal EBITDA (winst voor rente, belasting, afschrijvingen en amortisatie).

Interimdividend
Het interimdividend per gewoon aandeel bedraagt EUR 0,35 (2006: EUR 0,30). Het dividend is naar keuze van de aandeelhouder op te nemen in aandelen of contanten. Het stockdividend zal nagenoeg gelijk zijn aan het dividend in contanten. De ex-dividend datum is op 3 augustus 2007. De omwisselverhouding zal op 17 augustus 2007 nabeurs worden bepaald. Deze verhouding wordt gebaseerd op de gewogen gemiddelde koers van de laatste drie dagen van de keuzeperiode 15, 16 en 17 augustus 2007. Zowel het cash- als stockdividend komen op 23 augustus ter beschikking van de aandeelhouders.

Agenda 2007

· Integratie BASF premixactiviteiten en Nutreco Canada Inc.
· Verdere implementatie `Nutreco Sourcing Initiative' dat zal moeten leiden tot een besparing op inkopen van EUR 25 miljoen in 2009

· Blijvende focus op autonome groei

· Acquisities ter versterking van Nutreco's posities in diervoeding en visvoer
· Betaling van EUR 5 netto per aandeel in augustus


* * * * *

Geen accountantscontrole toegepast 4

Nutreco Holding N.V.
Nutreco Holding N.V. is een internationale onderneming voor diervoeding en visvoer die met haar kennis van voedingsmiddelenketens toegevoegde waarde wil creëren in belangrijke markten. Nutreco is selectief aanwezig in downstream posities binnen de voedingsmiddelenketen. Nutreco's Business Groups, die elk uit verschillende Business Units bestaan, kennen meer dan 100 vestigingen voor productie en verwerking in circa 20 landen met in totaal ongeveer 9.000 medewerkers.

Nutreco's omzet in 2006 bedroeg EUR 3.009 miljoen. Nutreco Holding N.V. is genoteerd aan de Officiële Markt van Euronext Amsterdam en is opgenomen in de Amsterdam Midkap Index en de Euronext 150 Index.



Nutreco NV