Politie Flevoland

Snelheidslimiet steeds meer gerespecteerd

Flevoland, 02-08-2007 o Steeds meer weggebruikers houden zich in Flevoland aan de snelheidslimieten. Dat blijkt uit de cijfers van de mobiele radarcontroles. In juni 2007 is het maandgemiddelde van deze controles voor het eerst gedaald tot beneden de 5% overtreders. Dit betekent dat ruim 95% van de weggebruikers de snelheidslimieten respecteert.

Politie Flevoland begon in 1996 met het project Elektronische Snelheidshandhaving, met flitspalen op de Paralleldreef in Almere en de Dronterweg tussen Dronten en Lelystad. In 1997 werd dit project omgezet in het project Gebiedsgebonden Snelheidshandhaving, waarbij de controles werden uitgebreid naar alle wegen in Flevoland en er meer flitspalen en mobiele radarapparaten werden ingezet. Het gemiddelde overtredingspercentage bij de mobiele controles bedroeg toen bijna 25%. Doelstelling van het project was het overtredingspercentage tot 10% te doen dalen.

In 2002 is het project omgezet in het project Regionale Verkeershandhaving. Hierbij werd het VerkeersTeam opgericht en werd de inzet niet alleen gericht op het terugdringen van snelheidsovertredingen, maar ook op de speerpunten autogordels, helmen, roodlicht en alcohol; per definitie de belangrijkste overtredingen bij verkeersongevallen met ernstige gevolgen..

De flitspalen zijn inmiddels grotendeels uit het wegbeeld verdwenen en staan nu alleen op punten waarbij zij een sterk positieve bijdrage leveren aan de verkeersveiligheid. Ook de mobiele snelheidscontroles vinden tegenwoordig plaats op een beperkt aantal Flevolandse wegen die volgens de ongevalstatistieken het gevaarlijkst zijn. Bij deze mobiele snelheidscontroles bedroeg het overtredingspercentage in de afgelopen jaren in de zomermaanden nog rond de 10%. In 2007 is het maandgemiddelde van het overtredingspercentage niet boven de 7,1% gekomen met als laagtepunt de maand juni met 4,79%. Helaas komen er ook nog steeds controles voor met een overtredingspercentage van meer dan 20%. De controleresultaten vanaf 2003 zijn terug te vinden op www.politie.nl/Flevoland onder het kopje Verkeer > Verkeerscontroles > Resultaten.

Overigens wordt in de strijd tegen verkeersonveilig gedrag niet alleen de mobiele radarcontrole ingezet. Met de lasergun, de videosurveillanceauto en de videosurveillancemotor worden de zware overtreders opgespoord. Hierbij gaat het bijna altijd om snelheidsovertredingen van 30 km/h en hoger. Bij overschrijding van 50 km/h en meer wordt tevens het rijbewijs van de bestuurder ingevorderd. In 2007 zijn in Flevoland wegens grove snelheidsovertredingen in totaal al ruim 300 rijbewijzen ingevorderd. Daarnaast letten de bemanningen van de videosurveillanceauto en motor ook specifiek op andere verkeersgevaarlijke overtredingen zoals bumperkleven en gevaarlijk inhalen. Deze surveillances worden bijna uitsluitend uitgevoerd op de gevaarlijkste wegen in de provincie: de provinciale en gemeentelijke wegen.