Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Zakenvrouw Jet Creemers:
"Politiek moet drastisch om voor duurzame economische groei. Benut senior potentieel!"

Den Haag, 2 augustus - De werkgelegenheid groeit, de arbeidsmarkt krimpt en Nederland vergrijst. Veel bedrijven zitten te springen om personeel, liefst met kennis en ervaring want veel tijd om mensen in te werken is er niet. Bedrijven zijn huiverig om ouder personeel aan te trekken, zij vrezen hogere kosten, weerstand tegen veranderingen en meer ziekteverzuim. Het zou de politiek sieren om meer positieve prikkels af te geven zodat bedrijven kunnen profiteren van de capaciteiten van actieve senioren. BEST (Bank of Experienced Senior Talent) maakt het bedrijven makkelijk door het aanbieden van flexibele, energieke en deskundige experts. BEST is een initiatief van Jet Creemers, eerder uitgeroepen tot zakenvrouw van het jaar en vernieuwend ondernemer van het jaar. Creemers: "BEST ziet vergrijzing als een onontgonnen kans. Met het leveren van oudere, ervaren medewerkers, springen we in het gat op de arbeidsmarkt. Bovendien krijgen jongeren de kans om van die ervaring te leren."

Jet Creemers, onder meer voorzitter van de Nederlandse Vereniging van gecertificeerde Incasso-ondernemingen (NVI) en grondlegger van de schuldhulpverlening, richtte begin 2007 BEST op. Creemers: "We moeten leeftijdsloos gaan denken. Het zijn niet de jaren, maar de beschikbare tijd, energie en aanwezige kennis en kunde die echt tellen. Vroeger was iemand van rond de vijftig oud, nu is hij energiek, ervaren en los van carrièredruk. Als we die kennis gebruiken, kunnen we in Nederland mee blijven tellen als innovatieve kenniseconomie."

Het gaat ons sinds 2006 weer duidelijk voor de wind, de vooruitzichten zijn uitstekend, er wordt weer volop geïnvesteerd, de fusie- en overnamemachine draait op volle toeren, groei is het buzz-word en de krapte op de arbeidsmarkt neemt toe. Nu het aantal werklozen naar een dieptepunt daalt, is het tijd om de 48-plusser niet langer buiten spel te laten maar in te zetten als waardevolle kennisbron. Niet direct in vast dienstverband, maar veel vaker op freelance-basis. Juist nu is flexibiliteit van doorslaggevend belang.

Van 9 tot 5 maar dan anders
Langer gedwongen doorwerken is niet de beste optie, vindt Creemers. "Mensen hebben vaak zelf al lang een idee wanneer ze willen stoppen met werken. Dan willen ze uit de bestaande sleur, dát doen wat ze echt leuk vinden, dingen waar ze goed in zijn. Verplicht langer door moeten gaan leidt tot problemen en tegenzin. Via BEST vinden allerlei soorten en maten 48+ toptalent en opdrachtgevers elkaar in een flexibele structuur, dus niet per se in het vaste stramien van 5 dagen per week van negen tot vijf. In principe zijn alle denkbare structuren mogelijk. Hiermee spelen we ook in op de angst bij bedrijven voor oudere werknemers. Men heeft nog steeds een vastgeroest beeld van de oudere werknemer. Deze zou onevenredig veel kosten, tegen veranderingen zijn en vaker ziek zijn dan jongere arbeidskrachten. Door de flexibele structuur kunnen bedrijven, zonder risico, zelf ervaren hoe het is om actief senioren in te zetten."

Carrièreperspectief
Creemers heeft gemerkt dat de absolute drang om carrière te maken bij de 48-plusser minder aan de orde is. "Het accent verschuift naar het toevoegen van waarde vanuit kennis en ervaring en de voldoening die het geeft om over te dragen aan anderen. Zo kan een uitstekende wisselwerking ontstaan tussen jong en oud. Dat levert bedrijven die senior talent inschakelen een extra voordeel op, ze krijgen een werkende mentor die tegelijkertijd fungeert als coach. Om duurzaam voort te gaan, zou ieder bedrijf 'BEST-proof' moeten zijn voor de toekomst." En bovendien worden we, als het goed is, allemaal eens een senior, en hopelijk dan geen werkeloze aan de kant gezette senior.


Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht