Ingezonden persbericht


Jaarverslag 2006: ING als digitaal portaal voor Nederlandse geschiedenis

In zijn jaarverslag 2006 spreekt het Instituut Nederlandse Geschiedenis (ING) expliciet de wens uit een digitaal portaal voor Nederlandse geschiedenis te worden. Er is steeds meer, maar ook steeds gefragmenteerder historisch bronnenmateriaal beschikbaar via internet. Het ING zelf richt zich steeds meer op de digitale ontsluiting van zijn vele onderzoeksprojecten. De behoefte aan betrouwbare historische portalen groeit met deze ontwikkelingen mee. Het ING wil het voortouw nemen tot het opzetten van zo'n portaal, maar kan dat niet alleen. Samenwerking tussen verschillende instellingen en onderzoekers is daarvoor een vereiste.

Met name zal het ING samenwerking zoeken met instellingen die actief zijn in het digitaal beschikbaar maken van historisch materiaal, zowel nationaal als internationaal. In 2006 vond onder meer samenwerking plaats tussen:


* ING en het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) in de gezamenlijke uitvoering van het onderzoeksproject 'Digitale onderzoeksgids Sociale Zorg en Rechtsherstel Oorlogsgetroffenen WOII, 1942-2000', een onderdeel van het door het Ministerie van VWS gesubsidieerde programma 'Erfgoed van de Oorlog'

* ING en het Nationaal Archief (NA) bij de herdenking van 400 jaar Nederland-Australië.

* ING en de Koninklijke Bibliotheek (KB) in de ontwikkeling van de 'Digitale Bibliografie Nederlandse Geschiedenis' (www.dbng.nl)

Deze en andere samenwerkingsverbanden vormen een vruchtbare basis voor toekomstige ontwikkelingen in het samenbrengen en ontsluiten van historische kennis en publicaties.

*** Top 3 meest bezochte onderzoeksprojecten ING ***

Een deel van het historisch onderzoek van het ING wordt digitaal - via de website www.inghist.nl - ontsloten. In het jaarverslag 2006 staat een overzicht van de meest bezochte onderzoeksprojecten op de website van het ING. De top 3 (in aantallen opgevraagde pagina's) ziet er als volgt uit:


* 744.945 Biografisch Woordenboek Nederland
* 566.249 Rijmkroniek Holland

* 544.507 Verkiezingen IIe kamer (1848-1919)

Opvallende nieuwkomer is 'Verkiezingen Tweede Kamer (1848-1919)', die in het jaar van de Tweede Kamerverkiezingen ineens op de derde plaats is komen te staan.

*** Samenvatting en volledig jaarverslag op website ING beschikbaar ***

Het jaarverslag 2006 wordt op twee manieren uitgegeven: als beknopte samenvatting (zowel in gedrukte vorm als elektronisch/ pdf beschikbaar) en als volledig jaarverslag (deze is alleen als pdf beschikbaar). Beide versies zijn te vinden op de volgende pagina:

http://www.inghist.nl/Instituut/Jaarverslagen

*** Het ING maakt het verleden toegankelijk ***
Het Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (ING) bevordert onderzoek naar de geschiedenis van Nederland. Het instituut ontsluit historische bronnen, maakt naslagwerken en databases en produceert een wetenschappelijk tijdschrift. Het ING maakt deel uit van de Nederlandse
Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO)

---
Noot voor de redactie,