Ingezonden persbericht


Colubris geselecteerd voor aanleg eerste gemeentelijke WiFi-netwerk in Zwitserland

Publieke WLAN in Luzern biedt inwoners en bezoekers kosteloze draadloze toegang tot internet met Colubris Access Points

Breda, 2 augustus 2007 - Colubris Networks gaat een publiek WiFi-netwerk in het Zwitserse Luzern aanleggen in opdracht van internetprovider The Public Network (TPN). Dit eerste multiservice draadloze netwerk voor publiek en overheid in Zwitserland is gebaseerd op Colubris MultiService Access Points. Momenteel is al een deel van het netwerk gerealiseerd, dat dekking biedt aan het toeristische stadscentrum en station.

Wanneer het netwerk volledig uitgerold is, omvat het ongeveer 800 tot 1.000 access points. Ruim 100.000 stadsbewoners en toeristen beschikken dan over kosteloze internettoegang, Voice over WLAN en online gemeentelijke diensten. Daarbij worden via het WLAN-netwerk de stoplichten en parkeeraanwijzingen gereguleerd om de doorstroming van het stadsverkeer optimaal te laten verlopen. Ook gemeentemedewerkers gebruiken het netwerk. Zij kunnen bijvoorbeeld gas-, water- en lichtstanden aflezen met een pda. Dit resulteert in aanzienlijke besparingen op administratieve kosten en verhoogde medewerkersproductiviteit. Daarnaast profiteren inwoners, toeristen en zakenreizigers van eenvoudige toegang tot draadloos internet.

"In vergelijking met andere leveranciers biedt Colubris ons de vereiste technologische voorsprong en helpt ons beheerkosten te minimaliseren. Bovendien levert een team van experts van Colubris ons indien nodig uitgebreide technische ondersteuning", zegt Jürg Furrer, CEO van netwerkprovider TPN.

Luzern had als historische stad strenge esthetische eisen aan de plaatsing van access points. Distributeur Elcoma AG integreerde daarom de Colubris MultiService Access Points (MAP 330s) in de straatverlichting. De flexibele access points kunnen tegelijkertijd uitzenden via de 2,4 GHz- en 5 GHz-radiofrequenties. Inmiddels heeft Elcoma ongeveer 65 publieke access points geplaatst. Deze bevinden zich om de 100 meter in straatverlichting en zijn verbonden met internet via het optische glasvezelnetwerk Energie Wasser Luzern (EWL).

"De onopvallende plaatsing van de apparatuur in het historische stadscentrum maakt het netwerk in Luzern een van de meest interessante gemeentelijke projecten waarbij Colubris betrokken is", zegt Patrick Deroy, Sales Director EMEA bij Colubris. "Dit unieke project benadrukt de kracht van onze samenwerking met Elcoma en de flexibiliteit van onze producten."

Om altijd beschikbare en betrouwbare draadloze diensten te kunnen aanbieden, gebruikt het netwerk het Colubris Local Mesh Protocol (LMP). LMP zorgt ervoor dat elk access point minimaal één redundante verbinding heeft met het optische glasvezelnetwerk. Op deze manier kunnen Colubris, Elcoma en TPN de online diensten altijd in de lucht houden, zelfs wanneer een access point onverhoopt uitvalt.

De 5 GHz-frequentie wordt eveneens gebruikt door andere radioapparatuur. Daarom moet het WLAN-systeem voldoen aan de Europese ETSI Standard 301893 en mag het de radarsystemen niet verstoren. Wanneer de MAP-330 access points een radarsignaal opvangen, veranderen ze direct van frequentie. Deze automatische configuratiefunctie vereenvoudigt het complete netwerkbeheer. De functie past de frequentie en signaalsterkte zo nodig aan om het storen van andere apparatuur te voorkomen.

###

Over The Public Network AG (TPN)
TPN ontwerpt, creëert en beheert draadloze internettoegangsoplossingen voor notebooks, pda's en geavanceerde mobiele telefoons. De netwerkprovider is gespecialiseerd in het creëren en beheren van gemeentelijke netwerken, zoals WLAN-netwerken voor kleine en middelgrote steden. Tot de klantenkring en partners van TPN behoren onder andere bekende hotels, Starbucks en providers van mobiele telefonie, zoals Swisscom Mobile, Sunrise en Orange.

Over Colubris Networks
Colubris Networks ontwikkelt en levert intelligente WLAN-oplossingen voor de zakelijke markt en voor serviceproviders. Het geoptimaliseerde WLAN-switchingsysteem biedt ongeëvenaarde bandbreedte-efficiency, naadloze mobiliteit en veilige en makkelijke toegang voor meer dan 1.500 organisaties en 40 miljoen gebruikers wereldwijd. De systemen van Colubris Networks bieden door integratie met bestaande netwerkinfrastructuur-, beveiligings- en beheeromgevingen een toekomstvaste investeringsbescherming. Colubris Networks is onder meer door Red Herring opgenomen in de top 100 van particuliere bedrijven in Noord-Amerika en was in 2005 een van de Fierce 15-bedrijven van FierceWireless. Het bedrijf won tevens de Mobile Trax Mobility Award.