European Union



---

Roaming in de EU na 30 juli: meeste aanbieders van mobiele telefoondiensten respecteren de regels, maar enkele "zwarte schapen" knagen aan de voordelen voor de consument
---

Reference: IP/07/1202 Date: 02/08/2007


IP/07/1202

Brussel, 2 augustus 2007

Roaming in de EU na 30 juli: meeste aanbieders van mobiele telefoondiensten respecteren de regels, maar enkele "zwarte schapen" knagen aan de voordelen voor de consument

Een maand na de inwerkingtreding van de EU-verordening betreffende roaming, op grond waarvan internationaal mobiel bellen tot 70% goedkoper dient te worden, heeft de Commissie vandaag een website gecreëerd met een overzicht van de wijze waarop mobiele aanbieders in de 27 lidstaten de nieuwe EU-regels hebben toegepast. De Commissie heeft geconstateerd dat de meeste aanbieders van mobiele telefoondiensten aan de EU-verordening voldoen en de consument het nieuwe Eurotarief aanbieden (maximaal 0,49 euro per minuut wanneer hijvanuit een andere dan zijn eigen lidstaat belt en maximaal 0,24 euro per minuut wanneer hij in een andere dan zijn eigen lidstaat gebeld wordt , exclusief BTW). De Commissie merkt op dat vele aanbieders reeds begin juli het Eurotarief hebben ingevoerd, terwijl andere tot 30 juli, de laatste dag dus, hebben gewacht. Sommige aanbieders werken ook met prijzen beneden de door de EU vastgestelde maxima of met nieuwe roamingpakketten. De tenuitvoerlegging van de verordening door de aanbieders lijkt vlot te verlopen, hoewel enkele minder transparante aanbiedingen het risico inhouden dat de consument niet ten volle van de nieuwe EU-regels kan profiteren.

"Vandaag, precies een maand na de inwerkingtreding van de nieuwe EU-regels voor roamingtarieven, kan reeds ongeveer de helft van de Europese consumenten profiteren van aanzienlijk lagere tarieven. De interactie tussen de verordening en de vrijwillige anticipatie op de officiële tarieven door de industrie lijkt in het voordeel uit te draaien van de consument, zoals ook werd verwacht door het Europees Parlement en de Raad van ministers", aldus Viviane Reding, EU-commissaris voor Informatiemaatschappij en media. "Het doet mij vooral plezier dat vele aanbieders het nieuwe Eurotarief hebben ingevoerd bij het begin van de vakantieperiode en dat sommige van hen tarieven aanbieden die aanzienlijk beneden de in de verordening vastgestelde maxima liggen. Slechts in enkele gevallen - meer uitzondering dan regel - zijn er pogingen om de effecten van de verordening uit te stellen door niet-transparant, soms zelfs anticompetitief gedrag. Die gevallen moeten zorgvuldig worden onderzocht door zowel de nationale als de Europese toezichthouders. Indien wordt geconstateerd dat de wet wordt overtreden, kunnen krachtens de EU-verordening inzake roaming sancties worden opgelegd die kunnen worden aangevuld met maatregelen op grond van alle instrumenten die ons in het kader van het mededingingsrecht ter beschikking staan."

Aan de hand van een vragenlijst heeft de Commissie aan 95 aanbieders van mobiele telefoondiensten gevraagd wanneer, in de loop van de eerste maand waarin de verordening van toepassing was, zij het Eurotarief hebben aangeboden en ingevoerd, en welk tarief zij daarbij hebben toegepast. Voor de Europese consument was het een zeer belangrijke maand aangezien de aanbieders het Eurotarief voor hun klanten uiterlijk op 30 juli dienden toe te passen. Zodra een klant het aanbod heeft aanvaard, heeft de aanbieder nog een maand de tijd om het tarief ook werkelijk te activeren. Indien de consument niets doet, wordt het Eurotarief automatisch van toepassing op 30 september.

De resultaten van het door de Commissie gevoerde onderzoek zijn over het algemeen positief:

o Enkele aanbieders van mobiele telefoondiensten hebben het Eurotarief reeds ingevoerd en geactiveerd op 1 juli of in de eerste weken van juli, waardoor de consument van aanzienlijk lagere prijzen kon profiteren. Eén aanbieder heeft dat zelfs gedaan een week vóórdat de verordening in werking is getreden.

o Vele aanbieders hebben ervoor gezorgd dat hun klanten automatisch en zonder uitstel van het lagere Eurotarief konden profiteren.

o Het goedkoopste Eurotarief dat tot nu toe door de Commissie is geconstateerd, bedraagt 31,5 cent per minuut voor gesprekken vanuit het buitenland en 12,6 cent per minuut voor in het buitenland ontvangen gesprekken. Bovendien hebben sommige aanbieders speciale roamingpakketten die zeer interessant kunnen zijn voor bepaalde groepen consumenten die frequent mobiel bellen vanuit en naar het buitenland.

Als negatieve punten heeft de Commissie het volgende geconstateerd:

o Een aanbieder in Cyprus voert het Eurotarief pas op 30 augustus in, wat duidelijk strijdig is met de EU-verordening waarin is bepaald dat dit uiterlijk op 30 juli 2007 moetgebeuren.

o In België heeft een aanbieder van mobiele telefoondiensten de laatste dagen van juli een SMS naar zijn klanten gestuurd waarin staat dat op 30 september 2007 het Eurotarief automatisch voor hen van toepassing wordt. Van de mogelijkheid om reeds vroeger naar het Eurotarief over te stappen en reeds vanaf 30 augustus van dat nieuwe tarief te profiteren, werd enkel melding gemaakt op de website van de aanbieder.

o Aanbieders in Letland hebben niet gereageerd op de vragenlijst van de Commissie. Uit Estland heeft de Commissie slechts een antwoord ontvangen en tot nu toe hebben twee Finse aanbieders nog niet gereageerd.

In totaal hebben 74 van de 95 aanbieders van mobiele telefoondiensten de vragenlijst van de Commissie beantwoord. De individuele resultaten daarvan worden vanaf vandaag bekendgemaakt op de website van de Commissie.

Indien de bepalingen van de nieuwe EU-verordening inzake roaming worden overtreden, zullen de nationale toezichthouders doeltreffende en ontradende sancties opleggen.

Achtergrond:

De EU-verordening inzake roaming is op 29 juni 2007 bekendgemaakt in het Publicatieblad van de EU en is op 30 juni 2007 in werking getreden in alle 27 lidstaten van de EU (zie IP07/870). In de verordening staat dat roamingtarieven niet meer mogen bedragen dan 0,49 euro voor gesprekken vanuit het buitenland en 0,24 euro voor in het buitenland ontvangen gesprekken (exclusief BTW). Het staat de aanbieders vrij lagere prijzen toe te passen.

De Commissie zal, in samenwerking met de Europese groep van toezichthouders, een meer gedetailleerde analyse maken in oktober. De resultaten daarvan zullen worden verwerkt in de evaluatie van de roamingverordening die de Commissie binnen 18 maanden na de inwerkingtreding van die verordening moet voorleggen aan het Europees Parlement en de Raad van ministers.

Op grond van deze evaluatie zal worden besloten de geldigheidsduur van de verordening al dan niet te verlengen en de werkingssfeer ervan eventueel uit te breiden tot SMS, MMS en datadiensten. Meer details zijn te vinden op de roamingwebsite van de Commissie:

http://ec.europa.eu/roaming. De gegevens betreffende aanbieders van mobiele telefoondiensten in de EU zijn te vinden op:

http://ec.europa.eu/information_society/activities/roaming/implementat ion/benchmark