Ingezonden persbericht

PERSBERICHT - MELKWEG AMSTERDAM

FERMIN MUGURUZA
live @ PROPAGANDA!

Baskische vrijheidsstrijder treedt op met nieuwe band

donderdag 2 augustus ( Melkweg, The Max ( E 10,00 + lidm.

De toonaangevende Baskische muzikant Fermin Muguruza zal donderdag 2 augustus z'n strijd voor onafhankelijkheid in de Melkweg voortzetten. Met zijn Afro-Basque Fire Brigade en een opzwepende mix van Baskische folk, punk, reggae, dub, hiphop, drum 'n' bass en politiek radicale teksten tegen het kapitalistisch imperialisme en de Spaanse onderdrukker zal hij PROPAGANDA! tot een waanzinnig dampend, stinkend en zwetend feest transformeren.

Na een twee jaar durende intensieve tour met Manu Chao en Kontrabanda kondigde hij z'n afscheid aan, maar na drie jaar radiostilte keert Fermin Muguruza terug met z'n nieuwe liveband 'Afro-Basque Fire Brigade' om de 25 jaar die hij in de muziekindustrie actief is met een groots feest te eren. Fermin Muguruza staat al jaren bekend als de populairste muzikale vertolker van het Baskische streven naar onafhankelijkheid. En die politieke boodschap brengt hij uiterst overtuigend over met zijn explosieve muziek

Zijn politieke en muzikale boodschap blijkt ook vandaag de dag nog even overtuigend en uiterst actueel. Al is hij voor niet-Basken - wegens de steevast in de Baskische taal gezongen teksten - moeilijk te volgen, toch bekommert de pionier zich niet alleen om zijn eigen zaak; ook onderdrukte volkeren als de Palestijnen en de Zapatistas kunnen op zijn steun rekenen. In de jaren '80 en '90 floreerde hij al met de invloedrijke bands Kortatu en Negu Gorriak die op vernieuwende wijze folk, punk, rootsreggae en hardcore tot een opzwepend geheel smeedden. Latere artiesten als Mano Negra, Manu Chao en Kontrabanda zullen hem er nog steeds dankbaar voor zijn. Op zijn laatste cd 'Euskal Herria Jamaika Clash' werkte hij samen met diverse Jamaicaanse artiesten, waaronder Anthony B en Franklin "Bubbler" Waul van Black Uhuru. "We'll free the people with music", zingt hij onder andere. Het geeft overduidelijk weer dat muziek voor Fermin Muguruza een middel is voor politieke transformatie.

De avond wordt omlijst door PROPAGANDA! dj's Tommi en Gusztav. Op Lowlands 2005 en 2006 waren zij al een groot succes, wat werd bevestigd door twee bomvolle edities van Balkan Beatz in de Melkweg. Nu draaien ze eindelijk wekelijks tijdens PROPAGANDA! een onuitputtelijke muzikale diversiteit aan Slavische, oriëntaalse en Joodse tradities en niet te vergeten: de Romaanse zigeuners. Haak in en dans mee op Russian disco, Ska, Mestizo (Rock/Pop Latino), Polkastomp, Celtic Folk, FunPunk, Humpa, Yodelmetal, Arabian Carnival en zelfs reggaeton.