FNV Bouw


datum: 02-08-2007

Bulgaarse meubelindustrie vraagt avv

De Bulgaarse meubelindustrie wil graag dat de cao algemeen verbindend wordt verklaard, zodat alle bedrijven eraan gebonden zijn. Volgens de Bulgaarse wet heeft de minister daartoe de bevoegdheid, maar daarvan is nog nooit gebruik gemaakt. Na de inbreng van FNV Bouw hebben werkgevers en werknemers in de Bulgaarse meubelindustrie nu de minister per brief om 'avv' verzocht.

De Europese Commissie ondersteunt in Oost-Europese landen de dialoog tussen werkgevers en werknemers over de arbeidsvoorwaarden in de meubelindustrie, de zogeheten 'sociale dialoog'. Daarbij adviseert FNV Bouw al verscheidene jaren de werknemerspartijen. Zo werd het proces om tot een cao te komen tot een succes. Want niet overal in Oost-Europa mogen de gesprekken even goed gaan, in de meubelindustrie in Bulgarije lukt het 'polderen' wel, aldus Ton Heijnen, sectorbestuurder meubel en hout van FNV Bouw: "Sinds 1993 maken werknemers en werkgeversorganisaties in de Bulgaarse meubelindustrie cao-afspraken. En nu, veertien jaar later, is de Bulgaarse situatie vergelijkbaar met de Nederlandse."

Maar waar de Nederlandse meubel-cao dit jaar zijn negentigste verjaardag viert, is het loonniveau in Bulgarije het laagste van de gehele Europese Unie. "Ondanks de moderne machines en de gloednieuwe fabrieken, blijft de productiviteit per werknemer toch erg laag", aldus Ton Heijnen. "De mensen verdienen pakweg 100 euro. Begrijp me goed: 100 euro per maand en bruto!" Naast loon regelt de Bulgaarse cao zaken als werktijden, arbeidsomstandigheden en ontslagvergoeding. De overwerktoeslag is met de Nederlandse vergelijkbaar; vakantiedagen worden voor de helft doorbetaald.

Net als in Nederland gaat het in Bulgarije om zo'n 21.000 werknemers. En net als in Nederland ligt de organisatiegraad zo tussen twintig en dertig procent. Niet alle bedrijven zijn dus aan de cao gebonden, die tot stand komt tussen de georganiseerde werkgevers en werknemers. Nu verklaart in Nederland de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de cao algemeen verbindend, ook voor de ongeorganiseerde bedrijven. "Ook in Bulgarije heeft de minister daar de bevoegdheid toe. Maar er gebeurt nog helemaal niets op dat vlak", zegt Heijnen bezorgd. Daarom heeft hij namens FNV Bouw tijdens zijn laatste bezoek het belang van 'avv' benadrukt. Heijnen: "Inmiddels is er een brief van de Bulgaarse cao-partijen in de meubelindustrie naar de Bulgaarse minister om avv voor elkaar te krijgen. Met onze warme instemming!"

a.p.

postadres: FNV Bouw - Postbus 520 - 3440 AM Woerden.