Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Erik van den Doel Open Kampioen van Nederland

Erik van den Doel is de nieuwe open kampioen van Nederland geworden. Na de negende ronde van het toernooi in Dieren eindigde Van den Doel met een score van 7 uit 9, evenveel als Erwin l'Ami en Deep Sengupta uit India. Van den Doel had de meeste weerstandspunten, de meeste Sonneborn punten en de beste toernooiprestatierating. Met zijn prestatie heeft Erik van den Doel zich ook geplaatst voor het Nederlands Kampioenschap van volgend jaar. Het reglement van het NK geeft een plaats aan de beste Nederlandse speler in Dieren. Omdat Erwin l'Ami zich al tijdens het kampioenschap van dit jaar had gekwalificeerd, was een beslissingstweekamp niet nodig.

Het Open kampioenschap werd ook een groot succes voor Daan Brandenburg. Al na acht ronden had hij een grootmeesterresultaat gescoord. Op de slotdag hield hij tegen Erwin l'Ami de stelling eenvoudig in evenwicht. Brandenburg deelde de vierde plaats met zes anderen: Sipke Ernst, de Rus Ikonnikov, de Israeliër Gofshtein, de Duitser Siebrecht en de Indiëers Barua en Saravanan.

Van de vele jeugdspelers deed Robin van Kampen het erg goed. Met 5½ uit 9 behaalde hij een toernooiprestatierating van 2329. Petra Schuurman werd de beste vrouw en verzekerde zich van een plaats in het NK Vrouwen 2008.

Het Open Kampioenschap van 2007 brak ook een record. Er deden maar liefst 515 spelers aan het toernooi mee. Dat waren er nog nooit zoveel. De speelzaal was ruim genoeg voor dat grote aantal. Volgend jaar kunnen er nog wel enkele tientallen bij.

Op de toernooisite leest u dagverslagen, treft u talloze foto's aan en vindt u alle uitslagen.

---