Ingezonden persbericht


PERSUITNODIGING

Amsterdam, 2 augustus 2007

Zuid-Afrikaanse hiphopformatie maakt Dutch Prison Tour

Vrijdag 3 augustus om 11.00 uur gaat de Dutch Prison Tour van Brasse Vannie Kaap in het Hilton Amsterdam van start. De achtkoppige hiphopformatie Brasse Vannie Kaap, afkomstig uit de sloppenwijken van Kaapstad, verzorgt drie weken lang workshops voor 160 jeugdige gedetineerden in instelling De Heuvelrug in Zeist. In deze workshops leren de jongeren te reflecteren op hun leven tot nu toe en uiten ze hun toekomstdromen in hiphoptracks. Tijdens de perspresentatie in het Hilton geven de hiphoppers een voorproefje van hun rapkunsten en vertellen ze over hun achtergrond.

Van sloppenwijk tot sterrenstatus
Brasse Vannie Kaap (BVK) is door acht jongeren uit de townships van Kaapstad opgericht in 1997. Sindsdien hebben de leden naam gemaakt onder jongeren in Kaapstad. Ze zetten hun sterrenstatus in om jongeren in de gevangenis een toekomst te geven. Ze kennen als geen ander de problemen in de sloppenwijken en het bendeleven aldaar. Hiphop zien zij als een creatieve uitlaatklep en een manier om dromen te verwezenlijken. De beroemde hiphop- en poetry artiest BangBang werkt tijdens de tour intensief samen met BVK. Hij heeft een geweldadig leven achter de rug en is dankzij rehabilitatie een nieuw leven gestart. Hun revolutionaire workshops gaan ze nu in Nederland verzorgen in jeugddetentie-instelling De Heuvelrug te Zeist.

Breakdanceshow op Kwakoefestival
De aftrap van de Dutch Prison Tour vindt plaats op 5 augustus tijdens de slotdag van het Kwakoefestival in de Amsterdamse Bijlmer. Hier geeft BVK een spectaculaire show met vier breakdancers op het podium. Ze rappen in het Afrikaans over hun leven in de townships en de bijbehorende problemen en kansen. Ook vertellen ze over hun ervaringen met jongeren in de gevangenis van Kaapstad.

De Dutch Prison Tour wordt gesubsidieerd door NCDO, een Nederlandse organisatie die mensen wil betrekken bij ontwikkelingssamenwerking en de millenniumdoelen, acht internationale afspraken om armoede te bestijden. Het Hilton Amsterdam ondersteunt de sociale doelstellingen van dit project en sponsort deze tour.

------------------------------------------------------------------einde bericht------------------------------------------------------

Ingezonden persbericht