Gemeente Enschede

Bundeling krachten uitvoeren pardonregeling

Initiatief gemeente en gezamenlijke woningcorporaties

De gemeente Enschede en de gezamenlijke woningbouwcorporaties werken nauw samen om goede ondersteuning te bieden aan mensen die via de pardonregeling een verblijfpas hebben ontvangen. Het gaat naar verwachting om 150 - 200 huishoudens.

Ed Wallinga, wethouder van Zorg & Welzijn, Sport & Integratie: "We zijn erg tevreden over de afspraken met de gezamenlijke corporaties. Deze leveren een extra inspanning om de mensen die onder het generaal pardon vallen met spoed te huisvesten. De officiële toelating tot Nederland heeft te lang op zich laten wachten. De inzet van gemeente en corporaties is om degenen die in Enschede bekend zijn, zo snel mogelijk te voorzien van permanente huisvesting. Het gaat hier immers om mensen die al sociale bindingen met onze stad hebben. Hierdoor kunnen deze Enschedeërs werken aan hun toekomst in onze stad. De samenwerking wordt gebundeld in het Werkplein: het loket waar de nieuwe burgers terecht kunnen voor scholing, taal, inburgering en werk."

Woningtoewijzing
De woningcorporaties stellen woningen beschikbaar voor de uitvoering van de pardonregeling. Dat past bij de maatschappelijke taak van de corporaties. Het is tegelijk een invulling van de landelijke politieke wens. De corporaties zorgen vanaf heden tot begin 2009 voor huisvesting. Dit is in de lijn met de afspraken met het kabinet. Woningen die vrij komen en passend zijn, worden toegewezen. Het gaat om permanente huisvesting. Het gevolg hiervan is een tijdelijk extra beslag op de beschikbare woningen.

Alle ondersteunende instanties in het Werkplein Om de samenwerking zo goed mogelijk te organiseren, hebben de gemeente en de corporaties het Werkplein als gezamenlijke locatie aangewezen. Naast een persoonlijke samenwerking tussen de instanties, vergemakkelijkt deze vestiging ook de directe aansluiting op ondersteuning als het gaat om scholing, taal, inburgering en werk. De gemeente streeft ernaar om in samenspraak met de corporaties maatschappelijke begeleiding met de inzet van vrijwilligers van de grond te krijgen. De corporaties stellen zelf 1 fulltime medewerker beschikbaar gedurende de looptijd van anderhalf tot twee jaar.

Mensen die in Enschede verblijven en verwachten in aanmerking te komen voor het generaal pardon, kunnen zich melden bij de Stichting Vluchtelingenwerk Enschede. Vluchtelingenwerk adviseert de gemeente als het gaat om het opstellen van een verklaring voor de staatssecretaris van Justitie.

3 augustus 2007